Warnsveld P 437
Bij Lochemseweg 27, 7231 PG te Warnsveld

Omschrijving

PAARDENSTAL met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband. In iedere gevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde smeedijzeren muurankers. De gevels worden afgesloten door een dubbele kap, bestaande uit twee parallelle zadeldaken gedekt met deels leien, deels gesmoorde platte Friese pannen.

De VOORGEVEL bestaat uit twee traveeën die elk eindigen in een topgevel met vlechtingen en geprofileerde windveren. In de linkertravee bevinden zich twee identieke ovale vensters met negen-ruits ramen omsloten door een rollaag onderbroken door een natuurstenen sluitsteen aan de onder- en bovenzijde. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormige vensteropening met een tweedelig houten luik met daarboven een hijsbalk. De rechtertravee is identiek met uitzondering van een enkele houten deur centraal op de begane grond en de invulling van de vensteropening in de topgevel waarin zich een valraam met een acht-ruits bovenlicht bevindt.

Centraal in de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een halfrond venster met een V-vormige roedenverdeling afgesloten door een rollaag met gepleisterde onderdorpel.

De ACHTERGEVEL bestaat evenals de voorgevel uit twee identieke traveeën die eindigen in een topgevel. In de topgevels bevindt zich rechts een tweedelig houten luik en links een rechthoekig venster. Op de begane grond van de linkertravee bevindt zich een eenlaags aanbouw in halfsteens verband onder een lessenaarsdak. Links in de rechtertravee bevindt zich een enkele houten deur.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel In het INTERIEUR zijn de stallen nog grotendeels aanwezig.

PAARDENSTAL van omstreeks 1915 behorende tot de HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een paardenstal.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de paardenstal met de andere onderdelen van de buitenplaats.

-\tVan cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type paardenstal.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stalgebouw(L)