Warnsveld P 437
Bij Lochemseweg 27, 7231 PG te Warnsveld

Omschrijving

Het KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in kruisverband en eindigen in een bakgoot op klossen en een schilddak gedekt met leien in maasdekking. De zijschilden van het dak zijn ter plaatse van de voorgevel gedeeltelijk doorgetrokken en eindigen in een zadeldakje. Centraal op de nok met decoratieve, zinken uiteinden bevindt zich een ontluchtingskoker afgesloten door een met leien gedekt vierzijdig klokdak. Op beide zijschilden bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht.

Centraal in de symmetrische VOORGEVEL bevinden zich drie grote centrale korfboogvormige ingangen met houten dubbele geklampte deuren met aan de bovenzijde een glasindeling. De middelste doorgang heeft schampstenen aan weerszijden. Alle ontlastingsbogen zijn voorzien van wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het dakschild boven de centrale ingang bevindt zich een dakkapel met een twaalf-ruits stolpraam aanweerszijden geflankeerd door een zes-ruits raam. In het fronton van de dakkapel bevindt zich een hijsbalk. Aan weerszijden van de drie ingangen bevindt zich een gevelvlak begrensd door lisenen die aan de bovenzijde, onder de bakgoot op klossen, met elkaar verbonden zijn door een uitkragend bakstenen fries. In het spaarveld bevindt zich een kleinere rondboogvormige ingang met een dubbele rechthoekige houten deur en een meerruits bovenlicht. Boven het spaarveld bevindt zich een rond negen- ruits tuimelraam in de geveltop.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich vijf rechthoekige getraliede vensteropeningen met negen-ruits valramen. Op de begane grond bevindt zich één recent aangebracht enkelruits raam In de ACHTERGEVEL bevinden zich meerdere getraliede rechthoekige vensteropeningen met negen-ruits valramen met links en rechts op de begane grond een uitbouw met houten lessenaarsdak als luik.

In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich drie rechthoekige getraliede vensteropeningen met negen-ruits ramen en een zijdeur met negen-ruits bovenlicht.

Het INTERIEUR verkeert in de oorspronkelijke staat.

Waardering

KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1915 in nieuw-historiserende stijl waaarschijnlijk naar ontwerp van J.W. HANRATH (1867-1932) als onderdeel van het HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een koetshuis in dezelfde nieuw historiserende stijl als het landhuis waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect J.W. Hanrath (1867-1932).

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de andere onderdelen van de buitenplaats.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type koetshuis behorend bij het hoofdgbouw als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) onderdeel buitenplaats

onderdeel buitenplaats