Warnsveld P 390
Warnsveld P 249
Warnsveld P 389
Warnsveld P 75
Warnsveld P 8
Bij Lochemseweg 27, 7231 PG te Warnsveld

Omschrijving

HISTORISCHE PARKAANLEG behorend tot de buitenplaats Het Waliën'. In structuur en in detail grotendeels gaaf bewaarde historische parkaanleg deels naar een ontwerp uit 1914/1915 in gemengde stijl van de tuinarchitect L.A. SPRINGER.

Het hoofdgebouw bevindt zich in een open ruimte, die aan de westzijde begrensd wordt door een laan aan weerszijden geflankeerd door rode beuken, aan de noordzijde door een smalle bosstrook voornamelijk bestaande uit berken en amerikaanse eiken en aan de oostzijde door een loof- en naaldbos. Achter de rode beukenlaan bevindt zich een populierenbos op verhoogde stroken tussen greppels. De open ruimte rond het huis is grotendeels uitgevoerd in een gemengde stijl bestaande uit een voormalige strakke, formele tuin aan de noordzijde van het hoofdgebouw en een landschappelijke aanleg. Van de formele tuin resteren nog twee grote buxusbollen. De landschappelijke aanleg bestaat uit een langgerekte vijver met vloeiende lijnen ten westen van de formele tuin. Aan het einde van de vijver bevindt zich een rustpunt, gevormd door een bankje omgeven door een geknipte buxushaag. De vijver bevindt zich in een grote open ruimte waardoor en waaromheen paden slingeren. Deze paden sluiten aan op de paden in het omringende bos. In de open ruimte bevindt zich een aantal kale hoogtes en een aantal heuvels waarop bomen geplant zijn. Aan de westzijde van het huis bevindt zich een treurbeuk. De open ruimte aan de zuidzijde van het hoofdgebouw bestaat uit een weide met de oprijlaan, vanaf de Lochemseweg in een halve cirkel voor het huis langs terug naar de Lochemseweg. Deze oprijlaan wordt aan weerszijden geflankeerd door bomen. In de periode 1915-1930 is deze halve cirkel doorgetrokken aan de zuidzijde van de Lochemseweg tot een hele cirkel. Het betreft hier eveneens een onverharde weg aan weerszijden geflankeerd door bomen. In de zichtas van het hoofdgebouw bevindt zich een laan vanaf deze cirkel naar het zuiden.

Waardering

PARKAANLEG grotendeels naar ontwerp van de tuinarchitect L.A. SPRINGER uitgevoerd in 1915 in een gemengde stijl. De parkaanleg is onderdeel van de HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven parkaanleg grotendeels in gemengde stijl van de landelijk bekende tuinarchitect L.A. Springer.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de parkaanleg met de andere onderdelen van de buitenplaats.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur in Nederland.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg onderdeel buitenplaats

onderdeel buitenplaats