Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515834
Complexnummer
515829 - 't Walien
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82948/181
Kadastrale aanduiding
Warnsveld P 437
Bij Lochemseweg 27, 7231 PG te Warnsveld

Omschrijving

Omschrijving

HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 op een ovaalvormige plattegrond. De ovaal is betegeld en voor de helft omsloten door een rollaag . Op de rollaag bevindt zich een smeedijzeren hek bestaande uit spijlen. Aan twee spijlen is een ring bevestigd waarin de drinkbakken kunnen worden gehangen. Links en rechts dienen delen van het hek als doorgang. De andere helft bestaat uit een gemetselde muur met trasraam en rollaag in halfsteens verband met centraal het hondenverblijf op een vierkante plattegrond. In de halfsteens muur aan weerszijden van het hondenverblijf bevinden zich drie ronde openingen omsloten door een rollaag met aan de onder- en bovenzijde een sluitsteen. De muur wordt afgesloten door een natuurstenen afdekplaat met aan de uiteinden een vierkante pilaar afgesloten door een natuurstenen impost. De gevels van het hondenverblijf eindigen in een getrapte bakstenen daklijst, een bakgoot en een tentdak gedekt met leien in maasdekking met een piron als bekroning. In de voorgevel van het hondenverblijf bevinden zich twee rondboogvormige ingangen afgesloten door een rollaag met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Tussen deze ingangen staat haaks op de gevel een tweede smeedijzeren spijlenhek aansluitend op het gebogen hek.

Waardering

HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 als onderdeel van het HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hondenhok waarbij aandacht is besteed aan de architectuur van het verblijf dat in stijl overeenkomt met het landhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het hondenverblijf met de andere onderdelen van de buitenplaats.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van het type hondenhok in het begin van de twintigste eeuw. Als onderdeel van de buitenplaats representatief voor het leven van welgestelden aan het begin van de twintigste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515829. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hondehok
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Van Doorninck-Van Reede tot der Aa, J.P.C ; Gelderland
opdrachtgever
Springer, L.A. ; Gelderland
tuinarchitect / landschapsarchitect