Warnsveld I 3578
Bij Rijksstraatweg 113, 7231 AD te Warnsveld

Omschrijving

KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw bevindt zich tegen de westgrens van het huidige perceel. Het koetshuis, bestaande uit één bouwlaag met rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels en wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen met als nokrichting noord-zuid. Het hondenhok bevindt zich aan de noordzijde van het koetshuis daarmee verbonden door een muur.

De VOORGEVEL (zuidzijde) eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak.

De LINKERZIJGEVEL is onzichtbaar vanwege de dichte begroeiing.

De RECHTERZIJGEVEL is te verdelen in drie ongelijke traveeën, waarvan de smalle middentravee eindigt in een topgevel met aangekapt zadeldak met decoratief houtgesneden windveren. Op de begane grond bevindt zich een enkele kraalschroten deur met tweeruits bovenlicht. In de linkertravee bevindt zich een dubbele kraalschroten deur aan weerszijden geflankeerd door segmentboogvormige ijzeren vier-ruits ramen. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee. In de dakhelling bevinden zich twee oorspronkelijke twee-ruits dakramen.

Links in de ACHTERGEVEL bevindt zich een enkele kraalschroten deur met rechts een vier-ruits raam identiek aan die in de rechterzijgevel. In de geveltop bevindt zich een enkel kraalschroten luik. Haaks op de gevel bevindt zich een éénsteens muurtje met aangrenzend hondenhok. Het hondenhok met rechthoekige plattegrond wordt afgesloten door een lessenaarsdak bestaande uit golfplaten. De gevels met zwarte plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in halfsteens verband met in de oostgevel twee rechthoekige kraalschroten deuren afgesloten door een rollaag. In de noordgevel bevinden zich regelmatig verdeeld twee halfronde ramen met ijzeren vorktracering omsloten door een rollaag. Rechtsonder bevindt zich een lage bakstenen uitbouw met rondboogvormige doorgang afgesloten door een zadeldak. De noordgevel wordt verlengd door een smeedijzeren hekwerk bestaande uit spijlen, die het terrein afbakent rondom de uitbouw.

KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis met hondenhok als onderdeel van het villacomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een koetshuis met hondenhok als onderdeel van een villacomplex, gelegen op een smal, diep perceel grenzend aan de Berkel aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn functie als koetshuis en hondenverblijf als onderdeel van een villacomplex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G) koetshuis/paardenstal
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hondehok