515857 - Sluiscomplex
Hoogezand P 179
Bij Sluisweg 46, 9605 PS te Kiel-Windeweer

Omschrijving

SCHUTSLUIS aangelegd in 1907, bestaande uit een licht gebogen sluiskom met twee sluishoofden. De schutkolk heeft gemetselde wanden, waarvan de bovenrand is afgezet met een ijzeren band; op de rand ijzeren bolders. De beide gemetselde sluishoofden hebben hoekstukken van basaltlava en een paar schotbalksponningen. Het noordelijk gelegen sluishoofd heeft een paar houten sluisdeuren met leuningen van hoekstaal; op de deur aan de westzijde een rinket met heugelstang en tandwielkast; in het westelijke sluishoofd een gevelsteen met de volgende tekst: "in opdracht van de stad Groningen heeft Jhr Tjarda van Starkenborgh van Stachhouwer 19 juni 1907 de eerste steen gelegd." Het zuidelijke sluishoofd heeft een paar vernieuwde houten sluisdeuren met buisleuningen (oorspronkelijk hoekprofielstaal) en bedieningskastjes (niet origineel).

De draaibrug is geheel vernieuwd en valt derhalve buiten de bescherming.

Schutsluis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een schutsluis uit 1907 met gebogen schutkolk

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de sluiswachterwoning

- vanwege de herinnering aan de veenafgravingen onder de stad Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de sluis

- vanwege de markante ligging in het Kielsterdiep, in een gebied dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schutsluis

sluis automatisch gemaakt