515860 - Boerderijcomplex
Hoogezand R 829
Nieuwe Compagnie 1, 9605 PX te Kiel-Windeweer

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1858 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Eclectische elementen bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het anderhalf verdiepingen hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen met kap op de nok; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek.

De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin ovale vensters met roedenverdeling en halfrond bovenlicht; houten omlijsting; twee treden hoge geelbakstenen stoep; aan de linkerzijde in baksteen gekerfd `H.H.V. 18' en aan de rechterzijde in baksteen `J.B. 58'. Boven de entree een zaadvenster. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters en twee zaadvensters.

In de zuidgevel twee H-vensters, een T-venster en drie zaadvensters.

De hoofdschuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel twee H-vensters, een houten paneeldeur met bovenlicht waarvoor een twee treden hoge geelbakstenen stoep, drie zaadvensters en twee keldervensters met diefijzers.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de balkenplafonds, in de hal het stucplafond en de dubbele halfronde houten tochtdeuren met decoratieve roedenverdeling, in de kamer aan de voorzijde de houten blinden, vensterbanken en het balkenplafrond gedecoreerd met sjablonen, in de keuken de plavuizen op de vloer.

De zeven vakken tellende HOOFDSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele golfplaten waaronder riet met aan de onderzijde twee rijen zwart geglazuurde Hollandse pannen; zinken goot; muurankers; houten uilebord met makelaar; strakke houten windveren.

In de zuidgevel aan de voorzijde van de eerste krimp dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren onder rollaag; in de zijgevel acht liggende getoogde drieruits vensters onder rollaag en een niet-originele kas (niet beschermd). Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

In de achtergevel (westzijde) twee getoogde opgeklampte houten schuurdeuren, getoogde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren en zeven halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

Aan de voorzijde van de eerste krimp in de noordgevel een H-venster; aan de zijkant twee H-vensters. Aan de voorzijde van de tweede krimp een staand venster; aan de zijkant drie staande vensters, een niet-originele deur, een wc-raam. De gevel van de schuur is deels opnieuw opgemetseld negen getoogde vierruits vensters en een getoogd zestienruits venster, alle onder rollaag.

De vijf vakken tellende BIJSCHUUR met paardenstal is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode Hollandse pannen, voorzijde zwarte platte Friese pannen; twee houten makelaars; voorzijde niet-originele goot, achterzijde zinken mastgoot; strakke houten windveren; muurankers.

In de voorgevel (noordzijde) een dubbele getoogde houten schuurdeur onder latei en rollaag; aan de linkerzijde een getoogd vierruits vensters onder rollaag; aan de rechterzijde een zestienruits venster onder rollaag.

In de oostgevel drie getoogde vierruits vensters onder rollaag en een opgeklampte houten schuurdeur.

In de achtergevel (zuidzijde) vijf getoogde vierruits vensters onder rollaag waaronder een niet-origineel venster.

Waardering

Oldambtster boerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij met bijschuur uit 1858 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en sobere detaillering