515864 - Begraafplaats
Hoogezand K 8125
Bij Knijpslaan 1, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

Ned. hervormde BEGRAAFPLAATS. Het rechthoekige terrein heeft een orthogonaal padenpatroon, waarbinnen 27 aaneengesloten slagen (rijen) met overwegend 19de-eeuwse graven liggen. Er is geen of nauwelijks ruimte tussen de verschillende graven - een verwijzing naar het begraven in kerken. Een vrij groot deel van de gietijzeren slagpalen met nummering van de slagen is nog aanwezig. Werden oorspronkelijk alleen dunne houten stèles en hardstenen plaatspalen/eigendomsbewijzen aan het hoofdeinde geplaatst, allengs werd de variatie in materiaalgebruik en uitbeelding groter. Uit materiaalgebruik, omvang en plaatsing spreken nog steeds de vroegere standsverschillen. Zo liggen de graven van de belangrijkste personen direct langs de Knijpslaan. Twee meervoudige familiegraven - van de families Smit en Hooites-Beukema - worden vanwege bijzondere cultuurhistorische kwaliteiten afzonderlijk beschermd (zie de desbetreffende omschrijvingen). Op de begraafplaats komen, behoudens enkele treurbomen, ook de taxus (de levensboom) en de thuja (symbool van het onvergankelijke leven) voor.

Waardering

Begraafplaats met graftekens, waaronder twee meervoudige familiegraven, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in aanleg 17de-eeuwse (1668) begraafplaats met overwegend laat-19de-eeuws karakter en een duidelijke klassenopbouw

- vanwege de funerair-historische en lokale genealogische waarde van de graftekens

- vanwege de aanwezigheid van verschillende familiegraven die getuigen van de bloeiende ontginningsactiviteiten, scheepvaart, landbouwindustrie en ijzergieterijen in Hoogezand-Sappemeer

- vanwege de eenvoudige, doch verzorgde aanleg (slagenopbouw)

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de voormalige dienstwoning en de 17de-eeuwse klokkentoren

- vanwege de directe relatie met de eveneens beschermde Algemene Begraafplaats naar ontwerp van J. Vroom jr uit Glimmen en de overige (niet van rijkswege beschermde) begraafplaatsen aan de Knijpslaan

- vanwege de kenmerkende ligging aan het bewoningslint langs het oude Winschoterdiep, op de hoek van de M. Veningastraat en de Knijpslaan

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Hervormde begraafplaats