515864 - Begraafplaats
Hoogezand K 7148
Knijpslaan 1, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

Voormalige DIENSTWONING uit omstreeks 1889, eertijds behorende tot Nederlands-hervormde begraafplaats. De woning heeft één krimp en is opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan (zuid) en een rode muldenpan (noord), heeft strakke windveren en twee gemetselde schoorstenen op de nok en één op het dakvlak. De hoofdentree bevindt zich midden in de zuidgevel en bestaat uit een (vernieuwde) deur met een licht getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de entree twee lichtgetoogde zesruitsvensters. Zowel deur als vensters hebben een getoogde halfsteens strek met een eensteens sluitsteen.

De oostgevel heeft gemetselde hoekpilasters en twee lichtgetoogde zesruits vensters met getoogde strek met sluitsteen, en in de topgevel een ijzeren roosvenster. In de noordgevel een getoogd tweeruits keldervenster en een krimp met aan de oostzijde een (vernieuwd houten dubbel vierruits venster (oorspronkelijk ijzer) en aan de noordzijde een opgeklampte deur, een klein ijzeren roosvenster, twee kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters en een klein houten venster. In de westgevel een niet originele raamindeling.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de houten vloer en de paneeldeuren. In de voorkamer de houten schouw; de bedsteden-kastenwand; het balkenplafond.

Voormalige dienstwoning, eertijds behorende tot de begraafplaats van algemeen belang

- als voorbeeld van een dienstwoning uit omstreeks 1889