515864 - Begraafplaats
Hoogezand K 8125
Bij Knijpslaan 1, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

Het FAMILIEGRAF van de familie Smit, die in Hoogezand een scheepswerf en machinefabriek bezat, bestaat uit 18 gietijzeren graftekens die waarschijnlijk zijn vervaardigd door gieterij Ten Oever, Koning & Co. te Foxham. De graven worden omgeven door een hekwerk met één beweegbaar deel, bestaande uit ijzeren regels en stijlen met gietijzeren punten tussen smalle vierkante hoekpijlers met punt, bevestigd op een aangesmeerde plint. De 18 staande zerken hebben alle dezelfde vormgeving: een platte schacht met voetstuk en kroonlijst, waarop een graftekst binnen een zwart geschilderde omlijsting; bovenop de kroonlijst een spits toelopende beëindiging waarop in reliëf een liggend ovaal, met een koord hangend aan een spijker; op het ovaal staan twee elkaar schuddende handen en de tekst: "tot wederziens". Op bijna alle schachten staat in reliëf een doodshoofd. De oudste grafzerk is uit 1855, de jongste uit 1944.

Familiegraf van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een familiegraf uit de periode 1855-1944

- vanwege de funerair-historische en lokale genealogische waarde

- vanwege de opvallende vormgeving van de zerken en het materiaalgebruik

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de overige graftekens en onderdelen van het complex

- vanwege de hoge mate van gaafheid

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf