515864 - Begraafplaats
Hoogezand K 8125
Bij Knijpslaan 1, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

Het familiegraf van de fabrikantenfamilie Hooites-Beukema, bestaat uit 11 staande marmeren en 4 staande natuurstenen graven. De graftekens worden omgeven door een hek bestaande uit ijzeren regels met decoratieve rand en stijlen met gietijzeren punten, tussen gegroefde hoekpijlers met dennenappel. Van de liggende zerken zijn zes van hardsteen en vijf van wit geaderd marmer gemaakt. Op de dekplaten is de graftekst binnen een cirkel aangebracht. Drie hardstenen zerken zijn voorzien van doodssymbolen. De oudste zerk stamt uit 1858 en heeft op de dekplaat de volgende symbolen: een opengeslagen boek, een gebroken gegroefde zuil, een gevleugelde zandloper, een toorts, een zeis. Op enkele liggende graven staat de naam van de makers: L.F. de Wijs Veendam en F. Woltjes. De vier staande zerken zijn vervaardigd uit wit geaderd marmer en zijn verschillend vormgegeven. Er is een GRAFTEKEN bestaande uit een marmeren basis met schacht met rondboogfries, waarop een gegroefde naald bekroond door een vaas. Op de vier zijden van de schacht de volgende teksten: "Ter nagedachtenis aan Dr J.J. Beukema, geb. te Niezijl 15 juni 1836, overl. te Hoogezand 3 maart 1891, echtgenoot van E. Hooites"; "Ter nagedachtenis aan Elsje Hooites, geb. te Hoogezand 17 augustus 1839, overl. te Groningen 3 februari 1927, weduwe van Dr J.J. Beukema"; "Ter nagedachtenis aan Mr F.F. Beukema, geb. te Hoogezand 5 december 1866, overl. te Groningen 21 februari 1936, echtgenoot van T.H. Haan"; "Ter nagedachtenis aan Titia Heika Haan geb. te Groningen 3 juni 1867, overl. te Groningen 6 october 1938, weduwe van Mr F.F. Beukema." In de basis staat de naam van de maker gegraveerd: P.H. Korst Groningen. Om het grafteken een laag ijzeren hek.

Er is een marmeren GRAFTEKEN bestaande uit een rechthoekige, ondiepe piedestal met afdekplaat, waarop een ondiepe schacht met gekorniste lijst en als bekroning een soort decoratief fronton. De schacht heeft twee gecanneluurde pilasters met ionisch kapiteel, waartussen een uitgehakte staande vrouwenfiguur, die met haar rechterhand haar hoofd ondersteunt en in haar linkerhand een lauwerkrans houdt. Op de achterkant van de schacht een bijenkorf en bijen. Op de piedestal de volgende tekst: "Rustplaats van Mevrouw Jacomijna Meursing, geb. te Hoogezand 16 augustus 1843, overl. te Groningen 3 maart 1910, sedert 18 mei 1872 weduwe van de heer Roelof Hooites." Onderop gegraveerd de naam van de leverancier: Holschlegen (?) Groningen.

Er is een marmeren GRAFTEKEN bestaande uit een voet met piedestal en afdekplaat waarop een schacht met aan vier zijden een gebogen fronton met decoratieve vaas en als bekroning een vierzijdige, gebogen spits met uitgehakt schubmotief met bovenop een vaas. Onderaan de schacht, aan elke zijde een omgekeerde toorts. Aan de voorzijde van de schacht een vrouwenfiguur met lauwerkrans in de hand en haar hoofd in een schelp; aan de achterzijde een sikkel en een toorts die elkaar kruisen; op de beide zijkanten een graftekst. Links: "Rustplaats van Froukje Meursing, geb. 2 augustus 1840, overl. 20 october 1891." Rechts: "Rustplaats van Sikkolina Hooites, geb. 3 juni 1819, overl. 31 januari 1891, weduwe van Wijbrandus Meursing." Aan de voet gegraveerd de naam van de maker: L.F. de Wijs Veendam.

Er is een marmeren GRAFTEKEN bestaande uit een voet waarop een ondiepe schacht met driehoekig fronton. Op de schacht de volgende tekst: "Rustplaats der geliefde kinderen van J.J. Beukema en E. Beukema-Hooites." Erboven een palmtak. In het fronton de afbeelding van een zonnewijzer en bovenop een marmeren ornament.

Familiegraf van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een familiegraf uit de periode 1858-1939

- vanwege de funerair-historische en lokale genealogische waarde

- vanwege de opvallende vormgeving van de verschillende zerken en het materiaalgebruik

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de overige graftekens en onderdelen van het complex

- vanwege de hoge mate van gaafheid

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf