Hoogezand K 6966
Tegenover Vijverstraat 14, 9601 CM te Hoogezand

Omschrijving

Hartvormig PARK uit 1932 met als centraal element twee vijvers, die worden gescheiden door een hoofdas. De vijver aan de oostzijde is boonvormig en heeft een eilandje in het midden, de vijver aan de westzijde vleugelmoervormig met eveneens een eilandje, dat via twee, in elkaars verlengde liggende voetgangersbruggen aan twee zijden bereikbaar is. De vijvers worden omringd door een slingerend padenstelsel, waartussen zich gazons met solitaire bomen of boompartijen en diverse soorten struiken bevinden. De hoofdas met aan weerszijden zuilvormige eiken (oorspronkelijk populieren), heeft in het midden een aantal, lager gelegen grasstroken met borders met rozen en coniferen, en als centraal punt de 18de-eeuwse zonnewijzer in het hart van een rozenperkje. Vanaf het midden van de hoofdas leiden twee gemetselde trappen tussen lage, gemetselde muurtjes naar de beide vijvers.

Park van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een park uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw in een Gemengde tuinstijl

- vanwege de verzorgde, fraaie inrichting

- vanwege zijn betekenis in relatie met het uitbreidingsplan uit 1930