Hoogezand K 3527
Meint Veningastraat 115, 9601 KE te Hoogezand

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1857 in opdracht van de heer I.A. Hooites, scheepsbouwer en voormalig burgemeester van Hoogezand (1866-1875). Het pand dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen, is lange tijd in gebruik geweest als dokterswoning met praktijkruimte. In 1949 zijn aan de west- en oostzijde een nieuwe dakkapel geplaatst. In 1977 zijn de praktijkruimte en de keuken gewijzigd en is in de westgevel een jonger venster vervangen door een kopie van de oorspronkelijke versie. In de achtertuin staat een later tot garage verbouwd koetshuis, dat wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming valt.

Het huis is gelegen aan de doorgaande weg naar Martenshoek. De ondiepe voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een HEK bestaande uit twee natuurstenen hoofdpijlers met dekplaat en zwarte geometrische vlakken, met aan weerszijden een reeks natuurstenen stoeppalen, verbonden door een ijzeren stang (oorspronkelijk twee stangen). Het dubbele beweegbare hek tussen de hoofdpijlers is verdwenen met uitzondering van de ijzeren rails.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een roodbruine baksteen, deels op een gepleisterd trasraam. Het omlopende schilddak, gedekt met een vernieuwde pan, heeft vier gemetselde schoorstenen met kap en een kroonlijst. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de voorgevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur onder een halfrond bovenlicht met gietijzeren levensboom, binnen een houten omlijsting; aan de voet twee gevelstenen waarop de initialen: "I.A.H. 18" en "G.R.M. 57". Voor de entree een natuurstenen stoep (drie treden) en een marmeren toegangspad. Boven de entree een doorgetrokken geveldeel onder een steekkap met fronton met schelpmotief; in het geveldeel twee paar openslaande glasdeuren met halfrond bovenlicht binnen een omlijsting met sluitsteen; voor de vensters een houten balkon op decoratieve consoles met hek bestaande uit houten balusters en leuning, waartussen decoratief ijzeren hekwerken. Aan weerszijden van de entree twee omlijste H-vensters met kroonlijstje.

In de westgevel twee H-vensters, twee paar openslaande vensters en een paneeldeur met gietijzeren deurpaneel onder een bovenlicht, alle binnen een omlijsting met kroonlijstje. In het dakvlak een later geplaatste dakkapel (1949).

In de achtergevel (zuid) vier zesruits vensters onder een strek, vier drieruits keldervensters met diefijzers en in het midden een dubbele paneeldeur met deurlichten en bovenlicht binnen een omlijsting met kroonlijst; voor de deur een natuurstenen stoep (vijf treden) met ijzeren leuningen. In het dakvlak boven de deur een gemetselde dakkapel met steekkap en houten fronton waarin een ovaal licht met stervormige roedenverdeling; in de dakkapel twee paar openslaande vensters.

In de oostgevel twee H-vensters en twee zesruits vensters, alle met omlijsting en kroonlijstje; in het midden van de gevel een grote schuifdeur met twee deurlichten en een tweeruits bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met fantasiekapitelen en kroonlijst; in het dakvlak een later geplaatste dakkapel (1949).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de marmeren vloer; het rijk gedecoreerde strucplafond; de houten paneeldeuren met stucdecoraties erboven; de houten wenteltrap met houten leuning en spijlen. In de linker voorkamer de wit marmeren schouw met gepleisterde schacht met pilasters en kroonlijst; de houten vensterbanken en blinden; het stucplafond. In de rechter voorkamer de houten schouw met houten schacht in Lodewijk IV-stijl, waarin een stilleven waarop afgebeeld een patrijs, haas, fazant en een houtsnip, gesigneerd met "Stortebeker 1893"; de houten vensterbanken en blinden. In de achterkamer de houten schouw met leeuwenkopjes en gepleisterde schacht met vaas- en bloemmotief en pilasters met kroonlijst; het stucplafond.

Herenhuis met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis uit 1857