Hoogezand K 7523
Hoofdstraat 95, 9601 EB te Hoogezand

Inleiding

HERENHUIS gebouwd omstreeks 1890, waarschijnlijk in opdracht van de heer Ekels in een Eclectische stijl. In het interieur is alleen de centraal gelegen hal met marmeren vloer origineel. De aanbouwen aan de achterzijde zijn van een jongere datum (omstreeks 1915). Het schuurtje onder lessenaarsdak aangebouwd aan de achterzijde van het pand komt wegens te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het pand is gelegen aan de Hoofdstraat op een langgerekt perceel en vormt met het naastgelegen pand (Hoofdstraat 91/93) een opvallend monumentaal ensemble. Het pand wordt aan de voorzijde van openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1890 stammend ijzeren HEK met twee beweegbare delen.

HERENHUIS bestaande uit een VOORHUIS van het dwarshuistype, ACHTERHUIS en een platte AANBOUW.

Het twee verdiepingen hoge VOORHUIS op rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels in blokpatroon op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; twee gepleisterde nokschoorstenen; houten kroonlijst; gepleisterde hoekpilasters aan de voorzijde. De gevels worden geleed door H-vensters waarin bovenlichten met glas-in-lood, afgeronde hoeken aan de bovenzijde en gepleisterde omlijsting.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de symmetrische voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit twee houten paneeldeuren met bovenlicht waarin glas-in-lood met afgeronde hoeken en een gepleisterde omlijsting; twee treden hoge hardstenen stoep. Boven de entree een balkon rustend op decoratieve consoles met balustrade van hout en ijzer; twee openslaande houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht waarin glas-in-lood met afgeronde hoeken en gepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van de entree vier H-vensters.

Het achterhuis is tegen de achtergevel (noordzijde) aangebouwd.

In de oostgevel vier H-vensters.

Het ACHTERHUIS is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; overkragende houten goot; hoge gemetselde schoorsteen; niet-originele dakkapellen op het oostelijk en westelijk dakvlak. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek.

In de achtergevel (noordzijde) dubbele openslaande houten paneeldeuren waarin glas met zij- en bovenlichten waarin glas-in-lood onder één strek waarboven een openslaande houten deur waarin glas met bovenlicht en twee H-vensters.

In de oostgevel twee H-vensters.

De deels onderkelderde platte AANBOUW is opgetrokken in bruine baksteen; houten gootlijst. De gevels worden geleed door vensters onder strek.

In de westgevel een samengesteld tweedelig H-venster, een houten paneeldeur met ijzeren panelen en bovenlicht en een smal H-venster. Het linker geveldeel waarin een driedelig liggend venster onder één strek springt terug; aan de rechterzijde een H-venster. Tegen de achtergevel (noordzijde) is een niet-origineel schuurtje onder lessenaarsdak aangebouwd (niet beschermd). In de oostgevel twee niet-originele deuren met tweedelig bovenlicht, een vierkant venster, twee H-vensters, een keldervenster, een houten paneeldeur met bovenlicht waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep en een vierkant venster.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang: de marmeren vloer in de centraal gelegen hal.

Herenhuis met hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een herenhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en eclectische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur