Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515889
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82759/60
Kadastrale aanduiding
Sappemeer F 2965
Violenstraat 34, 9611 GV te Sappemeer

Omschrijving

Inleiding

VILLA gebouwd omstreeks 1880, waarschijnlijk in opdracht van de familie G. Reinders. Het pand is opgetrokken in een Eclectische stijl. In 1959 werd het dakraam aan de voorzijde vervangen door een dakkapel. In 1963 is aan de westzijde een venster vervangen door een deur om het terras te kunnen bereiken en is de noordzijde, hoek westzijde, uitgebreid met een kantoorruimte, die buiten de bescherming valt.

De villa is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Noorderstraat en de Violenstraat. De tuin wordt aan de zuid- en de oostzijde door een HEK van de openbare weg gescheiden. Het hek bestaat uit ijzeren regels en stijlen tussen smalle pijlers met dennenappel, met aan de zuid- en oostzijde twee beweegbare delen tussen twee gegroefde hoofdpijlers met dennenappel.

Het pand kon noch van binnen, noch van buiten worden bekeken.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met één bouwlaag hoge aanbouw, bestaande uit in blokken gepleisterde gevels op een iets uitspringend gepleisterd trasraam. Het onzichtbare afgeplatte schilddak van het twee bouwlagen hoge gedeelte heeft een kroonlijst, een gepleisterde schoorsteen en aan de zuidzijde een attiek met ornament in het midden. Het afgeknotte schilddak van de aanbouw, gedekt met leien (schubbedak), heeft een kroonlijst en een gietijzeren crête langs de daklijst. De gevelhoeken worden gemarkeerd door gepleisterde pilasters. De gevels worden op de begane grond geleed door H-vensters met decoratieve stucomlijsting met kroonlijst en op de verdieping door openslaande vensters onder een halfrond bovenlicht binnen een stucomlijsting met sluitsteen; onder de onderdorpels van de openslaande vensters decoratief gepleisterde vlakken. In de westgevel drie keldervensters met diefijzers, een deur (oorspronkelijk een venster) en een H-venster zonder omlijsting (niet origineel). In de noordgevel een keldervenster met diefijzers en een later vernieuwde entree. De hoofdentree bevindt zich in de oostgevel in een middenrisaliet en bestaat uit een dubbele paneeldeur met ijzeren deurpanelen onder een halfrond bovenlicht binnen een omlijsting van stuc en een natuurstenen stoep (vijf treden) met aan weerszijden een gietijzeren leuning met ronde pijlers en opengewerkte decoratieve spijlen. Boven de entree een houten balkon steunend op twee decoratieve consoles met een houten hek bestaande uit balusters, hoekpijlers en leuning.

Het INTERIEUR kon niet worden bekeken.

Waardering

Villa met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met hek in Eclectische bouwtrant uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de opvallende detaillering en de ornamentiek

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Hoofdstraat en de Noorderstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden