Hoogezand K 4896
Hoofdstraat 265, 9601 EG te Hoogezand

Inleiding

VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS volgens een gevelsteen gebouwd in 1914 in een Overgangsstijl met Art-Nouveau elementen. Het pand is beeldbepalend gelegen aan de Hoofdstraat tegenover de afslag naar de Kees de Haanstraat. Een smeedijzeren HEK met één beweegbaar deel, bestaande uit sobere regels en stijlen tussen decoratieve pijlers, scheidt de ondiepe voortuin van de openbare weg.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA opgetrokken in een gepleisterde baksteen op een hoog opgemetseld trasraam van bruine klinkers. Het samengestelde schilddak, gedekt met een rode geglazuurde tuile du Nord, heeft een overstekende goot op houten klossen, twee gemetselde schoorstenen en pirons op de nokken. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood.

De hoofdentree bevindt zich aan de oostzijde en bestaat uit een gelakte paneeldeur met ovaal kijkgat met decoratief smeedwerk onder een driedelig bovenlicht met roedenverdeling en glas-in-lood. Tussen deur en bovenlicht een houten luifel, steunend op twee vernieuwde gemetselde pijlers (oorspronkelijk van hout); voor de deur een natuurstenen stoep (vijf treden) met granito bordes en zijmuurtjes. Aan weerszijden van de deur een staand zesruits venster met glas-in-lood en een gevelsteen met op de linker de initialen: "G.B." en op de rechter: "A.V.". Boven de entreepartij twee H-vensters met roedenverdeling en glas-in-lood.

De voorgevel (zuid) heeft aan de rechterzijde een hoektoren en aan de linker een zijrisaliet met afgesnoten hoek onder een steekkap met piron. De hoektoren heeft een tentdak met piron en overstekende goot op klossen, waaronder een fries van decoratief rood metselwerk. Aan de oostzijde van de toren op de begane grond een H-venster, op de verdieping twee H-vensters en in de top een gebogen, driedelig venster. Aan de zuidzijde van de hoektoren op de begane grond een driezijdige erker waarin drie ramen met bovenlichten met roedenverdeling en glas-in-lood, op de verdieping een reeks van drie smalle H-vensters en in de top een gebogen, driedelig venster. Het zijrisaliet heeft op de begane grond twee H-vensters waarvan één in de afgesnoten hoek en op de verdieping twee H-vensters met houten bloembakken, waartussen een gevelsteen met het bouwjaar: 1914. In het geveldeel tussen de hoektoren en het zijrisaliet op de begane grond twee H-vensters en op de verdieping een loggia met balkonhek met gepleisterde balusters en twee houten pijlers ter ondersteuning van de balklaag. Twee paar openslaande deuren met keperboogvormige deurlichten verlenen toegang tot de loggia. In het dakvlak erboven een houten dakkapel met goot op klossen en een tienruits venster.

De westgevel heeft op de begane grond een serre op een trasraam van bruine klinkers, onder een plat dak met goot op klossen; aan de zuidzijde twee ramen, aan de westzijde drie en aan de noordzijde een raam en een glasdeur met houten luifel met trekstang en gietijzeren stoep; in de bovenlichten roedenverdeling en glas-in-lood. Links van de serre een dubbel H-venster. Op de verdieping drie H-vensters. In het dakvlak erboven een houten dakkapel met goot op klossen en een dubbel zesruits venster.

In de achtergevel op de verdieping een deur (vernieuwd) en drie negenruits vensters.

Aan de achtergevel een aangebouwd, één bouwlaag hoog ACHTERHUIS met plat dak en een hoge schoorsteen. In de oostgevel een paneeldeur met drieruits bovenlicht met glas-in-lood en gietijzeren stoep, en twee T-vensters met drieruits bovenlichten; in de noordgevel een deur (vernieuwd) en een T-venster, beide met drieruits bovenlicht, en drie kleine w.c. vensters met diefijzer. De westgevel heeft vier T-vensters met drieruits bovenlichten en twee keldervensters met diefijzers.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de tochtdeur met twee zijlichten, alle met roedenverdeling en geslepen glas; de houten bordestrap met decoratieve trappalen en houten leuningen met decoratieve stijlen. In de kamer de marmeren schouw, het plafond met Art Nouveau motieven en de suitedeuren met glas-in-lood.

Waardering

Villa met aangebouwd achterhuis en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen uit 1914

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik