Hoogezand K 2528
Noordersingel 22, 9601 CJ te Hoogezand

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde GARAGE. Het woonhuis werd ontworpen in 1933 door de architecten T. Rozema en K. Westerman in opdracht van D. van der Ploeg in een Engelse landhuisstijl met enkele elementen van de Amsterdamse School-stijl. In 1936 werd aan de achterzijde van de woning een vrijstaande garage bijgebouwd die wegens te geringe architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. In 1957 werd de indeling van de woning enigszins gewijzigd (van keuken en bijkeuken één ruimte gemaakt) en werd de deur in de westgevel van de hals verplaatst.

Het pand is gelegen op de hoek van de Noordersingel en de Oosterparkstraat in het Oosterpark (uitbreidingswijk uit de jaren dertig), een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. De entrees worden gemarkeerd door gemetselde HEKPIJLERS afgedekt met beton. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een heg.

Omschrijving

WOONHUIS met aangebouwde GARAGE op L-vormige plattegrond, bestaande uit een twee verdiepingen hoog woongedeelte waarop dwars de één verdieping tellende hals is geplaatst. De garage is onder een schuine hoek tegen de hals aangebouwd.

Het deels onderkelderde WOONHUIS met aangebouwde garage is opgetrokken in een harde gesinterde baksteen waarboven horizontaal donker gebeitst beschot, gescheiden van het metselwerk door een doorlopende betonnen latei; in de topgevels lichtgekleurd vertikaal beschot. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop rietdekking met oranje nokvorsten (glooiende dakhelling); twee gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door vensters waarin deels glas-in-lood en/of roedenverdeling; op de eerste verdieping zinken bloembakken.

Op beide hoeken van de voorgevel (zuidzijde) een vierzijdige erker waarin vier staande vensters met aan zowel de boven- als onderkant een betonnen rand; tussen de erkers een liggend venster waarvoor een gemetselde bloembak afgedekt met beton. Op de eerste verdieping een tweedelig en een driedelig venster, beide met roedenverdeling en glas-in-lood; tweeruits zoldervenster.

De entree in uitgebouwde portiek bevindt zich in de risalerende topgevel aan de rechterzijde van de westgevel. Het portiek onder zadeldak wordt gedragen door houten stijlen met aan de voorzijde beschot die rusten op een gemetseld muurtje; aan de linkerzijde een gemetselde muur afgedekt met beton waarin een liggend venster met glas-in-lood en een halfronde houten deur met ijzeren gehengen die toegang verleent tot de achteringang. De entree bestaat uit een houten deur waarin glas waarvoor een twee treden hoge stoep met tegelvloer. Op de hoek aan de rechterzijde de vierzijdige erker. Op de eerste verdieping een zesdelig venster waarin roedenverdeling en glas-in-lood; in de top een staand venster met decoratieve roedenverdeling. Aan de linkerzijde van de risalerende topgevel een samengesteld driedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood, een klein venster waarin gekleurd glas-in-lood en een tweedelig keldervenster. In de westgevel van de hals een houten deur met tweeruits venster, met aan de linkerzijde één venster en aan de rechterzijde een driedelig venster, beide met roedenverdeling.

In de achtergevel (noordzijde) een tweedelig venster met roedenverdeling.

Op de hoek aan de linkerzijde van de risalerende topgevel aan de oostzijde de vierzijdige erker; aan de rechterzijde twee houten terrasdeuren waarin glas waarvoor een rechthoekig terras met tegelvloer deels afgebakend door een gemetseld muurtje waarop aan de rechterzijde een venster met roedenverdeling. Op de eerste verdieping een vierdelig venster met roedenverdeling en glas-in-lood en een beschoten naar voren springend, deels inpandig balkon; houten balkondeur waarin glas-in-lood. In de beschoten top een staand venster met decoratieve roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de risalerende topgevel een staand venster. In de oostgevel van de hals twee tweedelige vensters met roedenverdeling en glas-in-lood en een tweeruits dakvenster. In de risalerende oostgevel van de garage dubbele getoogde opgeklampte houten garagedeuren onder rollaag met ijzeren gehengen waarin twee ronde vensters met roedenverdeling. In de kap een tweeruits dakvenster; aan de linkerzijde een venster met roedenverdeling en glas-in-lood.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren en in de keuken de gele tegellambrizering.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde garage en hekpijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis met aangebouwde garage uit 1934 in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl met enkele elementen van de Amsterdamse School-stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de fraaie hoekoplossing en beeldbepalende ligging in het Oosterpark, een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

interieur