Hoogezand K 6550
Hoogezand K 6551
Noordersingel 9, 9601 CJ te Hoogezand
Noordersingel 9 A, 9601 CJ te Hoogezand

Inleiding

VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS, gebouwd in 1932 in een stijl verwant aan de Gooise Landhuisstijl naar een ontwerp van de architecten C.H. Uiterdijk en G. Olthof jr. Opdrachtgever was de heer J.G. Benes, fabrikant uit Hoogezand. In 1954 werd het huis in tweeën gesplitst en aan de achterzijde uitgebreid met een keuken en berging. Aan de oostzijde werd een nieuwe entree gemaakt, aan de westzijde een deur vervangen door een venster en binnen, in de centrale hal, kwam een scheidingswand met aan weerszijden een nieuwe trappartij. Nog weer later is aan de voorzijde de loggia bij de woonkamer getrokken en dichtgezet. Deze wijzigingen hebben het uiterlijk van de villa als geheel echter nauwelijks aangetast.

Het pand is beeldbepalend gelegen aan de noordzijde van het Oosterpark, dat aangeduid is als gebied met bijzondere waarden. De voortuin van de villa is van de openbare weg gescheiden door een laag gemetseld muurtje en een haag.

Omschrijving

VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een gele baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde rode klinkers. Het samengestelde, met riet gedekte wolfdak heeft een houten overstek, en op de nok een gemetselde schoorsteen en rode vorstpannen. De gevels worden geleed door samengestelde staande vensters met blank glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich aan de westzijde en bestaat uit een portiek met gemetselde stoep (drie hoog) en gemetseld zijmuurtje, waarop een houten standvink met onderslagbalk; de rondboogvormige deur heeft een rondboogvormig deurlicht van blank glas-in-lood, binnen een rechthoekige omlijsting. Rechts van de entreepartij een gemetselde erker met vijf glas-in-loodramen met twee houten luiken onder een gepleisterde betonlatei; boven de erker een balkon met gemetselde borstwering; in de topgevel met wolfeind een paar openslaande deuren tussen twee glas-in-lood zijlichten.

De voorgevel (zuid) heeft een paar openslaande deuren tussen twee glas-in-lood zijlichten en een later dichtgezet geveldeel onder een latei met `Tinhil' erop geschilderd. Het midden van de gevel is doorgetrokken en heeft een rieten steekkap met wolfeind; voor dit geveldeel een rechthoekige erker met vijf glas-in-loodramen onder een gepleisterde betonlatei; erboven een balkon met gemetselde borstwering en een paar openslaande balkondeuren tussen twee glas-in-lood zijlichten. In de kap twee halfronde, met riet beklede dakkapellen met een tweedelig halfrond glas-in-lood venster. Voor de voorgevel een verhoogd gelegen, laag ommuurd terras met aan weerszijden een gemetselde bloembak en aan de rechterzijde een gemetselde trapje (drie hoog).

De oostgevel heeft een dubbel glas-in-lood venster, een driedelig glas-in-lood venster met driedelig glas-in-lood bovenlicht tussen twee lateien en in de topgevel met wolfeind een vierdelig glas-in-lood venster met houten bloembak ervoor.

De achtergevel heeft direct onder de dakgoot vijf in lengte afnemende gekleurde glas-in-lood ramen en een driedelig glas-in-lood venster. In het dakvlak twee kleine met riet beklede dakkapellen met één venster. De rest van de gevel wordt in beslag genomen door een platte aanbouw uit 1954 en door het aan de oostelijke zijde aangebouwde achterhuis met rieten kap en gemetselde schoorsteen op de nok.

Aan de oostzijde van het ACHTERHUIS een later toegevoegde entree met stoep (1954, oorspronkelijk een staand venster met keldervenster), een vensterstrook met drie glas-in-lood ramen, een vensterstrook bestaande uit drie kleine glas-in-lood ramen en een houten beschot, en een gemetselde koekoek met een reeks van drie tweeruits kelderramen. In het dakvlak erboven een met riet beklede dakkapel met een vensterreeks van acht glas-in-lood ramen en een houten beschot. Aan de achterzijde (noord) met topgevel met wolfeind een rondboogvormige deur binnen een rechthoekige omlijsting met een dubbel glas-in-lood zijlicht en een gemetselde stoep en aan de westzijde een rondboogvenster (oorspronkelijk een deur), een glas-in-lood venster, en direct onder de dakgoot drie langwerpige gekleurde glas-in-lood ramen en een tweedelig glas-in-lood venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de originele deuren met glas-in-lood deurlichten en bij nummer 9 de granito vloer in de hal en de parketvloer in de kamer.

Waardering

Villa met aangebouwd achterhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1932 in een Gooise Landhuisstijl

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met het Oosterpark

- vanwege de opvallende ligging aan de noordzijde van het Oosterpark, in het gebied met bijzondere stedenbouwkundige waarden