Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
515893
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 september 2001
Kadaster deel/nr: 
82759/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Midden-Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoogezand
X-Y coördinaat: 
245456 - 576293

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KANTOOR met twee bovenWONINGEN en een WERKPLAATS, gebouwd in 1941 in opdracht van de heer H. van der Werff, scheepstuiger. Bouwkundige B.W. Smid uit Kolham ontwierp het pand in een late, regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. Smid ontwierp in 1944 tevens een werkplaats en een twee bouwlagen hoog magazijn aan de achterzijde van het pand. In 1961 werd de werkplaats uitgebreid met een extra verdieping en werd de verdieping van het magazijn op één hoogte gebracht met die van de werkplaats. Tevens werd de gevelindeling van beide aanbouwen gewijzigd. De aanbouwen vallen derhalve buiten de bescherming. Het pand was tot ongeveer 1995 in gebruik als scheepstuigerij en dekkledenfabriek. Nu worden enkel nog de beide bovenwoningen bewoond en is het kantoor als opslagruimte verhuurd.

Het pand is markant gelegen aan de westzijde van een aftakking van het Winschoterdiep, waar vroeger een grote bedrijvigheid heerste.

Omschrijving

Drie bouwlagen hoog BEDRIJFSGEBOUW met twee bovenwoningen. Het pand is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers onder een plat dak met een gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door liggende vensters en zijn voorzien van siermetselwerk van gesinterde baksteen. De oost- en zuidgevel zijn deels iets doorgetrokken; dit gedeelte wordt aan de boven- en zijkant gemarkeerd door een uitspringende band van gesinterde baksteen. Op de voorgevel staat in betonnen letters: NV WECO, DEKKLEDENFABRIEK, SCHEEPSTUIGERIJ.

De voorgevel (oost) heeft op de begane grond een groot venster en dubbele garagedeuren met een reeks deurlichten. Midden in de voorgevel (oost) een portaal met hoge trap die toegang verleent tot de beide bovenwoningen. Deuren, venster en trapportaal worden afgesloten door een uitspringende betonlatei, die doorloopt over de beide zijgevels (noord en zuid). Voor het trapportaal een gemetselde stoep met aan weerszijden een gemetselde bloembak, die via een buisstang is verbonden met een gemetselde pijler. Een bordes, bestaande uit gele, zwarte en rode tegels in een geometrisch patroon, vormt de aanzet tot de hoge gemetselde trap met treden van licht oranje gebakken tegels. De trap eindigt op de eerste verdieping in een portiek met een vloer van gele, zwarte en rode tegels in geometrisch patroon en met wanden van witte kalkzandsteen. Links en rechts in de portiek een gelakte deur met smal deurlicht.

Op de eerste verdieping een venster met boven- en zijlicht van blank glas-in-lood en een venster met bovenlicht van blank glas-in-lood met een door een muurdam van gesinterde steen ervan gescheiden glas-in-lood zijlicht. Tussen beide vensters drie langwerpige, verticale openingen met gekleurd glas-in-lood.

Op de tweede verdieping een dubbel venster van kunststof met zijlichten (oorspronkelijk van hout) en twee houten vensters, waarvan één met een door een muurdam van gesinterde steen ervan gescheiden zijlicht.

In de zuidgevel op de begane grond een venster met glas-in-lood zijlicht waaronder een dubbel keldervenster met diefijzer en koekoek, een deur met een reeks deurlichten en een gemetselde stoep, en twee stalen twaalfruits vensters, alle onder een doorlopende betonlatei. Op de eerste verdieping een venster met kunststof kozijn (oorspronkelijk hout), een venster met glas-in-lood bovenlicht. Op de tweede verdieping twee vensters met kunststofkozijnen (oorspronkelijk hout).

De noordgevel heeft op de eerste verdieping een glas-in-lood venster en een venster met glas-in-lood boven- en zijlicht; op de tweede verdieping één venster met en één zonder zijlicht.

De achtergevel (west) heeft op de eerste verdieping een later gewijzigde gevelindeling en een aanbouw onder een plat dak met gemetselde borstwering, waarin twee deuren met zij- en bovenlicht en een venster. Op de tweede verdieping twee deuren, twee staande glas-in-lood vensters en twee liggende vensters met zijlicht.

Aan de achtergevel een één bouwlaag hoge WERKPLAATS opgetrokken in rode baksteen op een gesinterd trasraam. Op het platte dak een gemetselde borstwering, gemarkeerd door een uitspringende gevelband van gesinterde baksteen. In de zuidgevel drie vensters met een betonlatei; de overige gevels zijn aan het zicht onttrokken.

Aan de achterzijde (west) van de werkplaats zijn in 1944 een extra werkplaats en een magazijn gebouwd, die wegens latere wijzigingen buiten de bescherming vallen. Dit geldt tevens voor het INTERIEUR van de bovenwoningen en het kantoor.

Waardering

Bedrijfsgebouw waarin twee bovenwoningen, kantoor, magazijn en werkplaats van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bedrijfsgebouw met woningen uit 1941

- vanwege de herinnering aan de scheepvaart en samenhangende bedrijvigheid in het gebied rond het Winschoterdiep

- vanwege de verzorgde dorpsarchitectuur in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

- vanwege de voormalige functie als dekkledenfabriek en scheepstuigerij

- vanwege de markante ligging aan de aftakking van het Winschoterdiep

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid van dit type gebouwen in de provincie Groningen

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWerfkade149601 LGHoogezand
NeeWerfkade169601 LGHoogezand

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBedrijfsruimte
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoogezandK6603A1
HoogezandK6603A3
HoogezandK6603A2

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging
19441944exactverbouwing

werkplaats en magazijn