Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
515894
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 september 2001
Kadaster deel/nr: 
82759/19
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Midden-Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sappemeer
X-Y coördinaat: 
247961 - 576171

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS gebouwd omstreeks 1850, dat in 1907 zijn huidige, Eclectische aanzien kreeg. De kap van de woning is toen vervangen door een afgeknot schilddak, de zijmuren en de achtergevel werden verhoogd, aan de oostzijde is een dakkapel geplaatst en de vensters van de beide voorkamers werden voorzien van ramen met spiegelglas. Waarschijnlijk is de woning toen ook gepleisterd. Architect en uitvoerder van de verbouwing was E. Schreuders uit Sappemeer in opdracht van de heer H. Herwig. In 1962 is het achterhuis verbouwd tot woonkeuken waarbij er een venster en een nieuwe deur in de gevel zijn geplaatst. In 1963 is aan de oostgevel van het achterhuis een garage gebouwd, die buiten de bescherming valt. Van 1858 tot omstreeks 1874 heeft Aletta Jacobs in het huis gewoond. Het pand is gelegen aan de hoofdweg door Hoogezand-Sappemeer, aan het gedempte Winschoterdiep. Een sober ijzeren HEK met in het midden een beweegbaar deel, bestaande uit regels en stijlen tussen smalle pijlers met knoppen, scheidt de voortuin van de openbare weg.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een in blokken gepleisterde baksteen op een gepleisterd trasraam. Het afgeknotte schilddak, gedekt met zwart geglazuurde Lucas IJsbrandspannen en bovenop met een (nieuwe) pan, heeft vier gepleisterde schoorstenen met kap, een kroonlijst en aan de voorzijde twee kleine dakkapellen met oeil de boeuf in cartouche. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de voorzijde (zuid) en bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren deurpanelen onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom, binnen een decoratieve deuromlijsting; voor de entree een natuurstenen stoep (drie treden); boven de entree een doorgetrokken gevel onder een steekkap met fronton, kroonlijst en decoratieve houten piron; in de gevel een paar openslaande deuren met bovenlicht onder een ingekerfde strek met sluitsteen; voor de deuren een houten balkon met (vernieuwd) houten hek met decoratieve opengewerkte gietijzeren panelen, steunend op twee sierlijke houten consoles. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters onder een licht getoogde, ingekerfde strek met sluitsteen. In de oostgevel twee T-vensters en een paar openslaande vensters, alle met licht getoogde strek met sluitsteen, en twee licht getoogde, tweeruits keldervensters met diefijzers; in het midden een doorgetrokken geveldeel onder een steekkap met fronton en kroonlijst, waarin een paar openslaande deuren met bovenlicht, strek en sluitsteen; voor de deuren een houten balkon met houten hek met regels en stijlen, steunend op twee houten consoles in waaiervorm. In de westgevel een roosvenster en twee keldervensters. De achtergevel (noord) heeft dubbele schuifdeuren onder een dubbel bovenlicht met ingekerfde strek; voor de deuren een (vernieuwd) bordes van beton met houten trap.

Aan de achterzijde een aangebouwd, in blokken gepleisterd ACHTERHUIS met aan de westzijde een platte aanbouw met entree. Het schilddak heeft zwarte geglazuurde Lucas IJsbrandspannen en een bakgoot. In de oostgevel een later verkort vierruits venster en een (vernieuwde) deur met bovenlicht; in de noordgevel een H-venster. Alle vensters hebben een strek met sluitsteen. In de westgevel een driedelig venster (niet origineel). In de platte aanbouw een deur met bovenlicht met gietijzeren levensboom en een gietijzeren stoep met leuning, en een w.c. venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de voorkamer het gepleisterde plafond met rozet; de zwart marmeren schouw met gepleisterde schacht met pilasters en kroonlijst. In de gang de houten paneeldeuren; het gepleisterde plafond met rozet. Op de verdieping in de slaapkamer het gestuct plafond met gekleurd rozet. In de kelder de plavuizenvloer; de persiennes voor de vensters.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd achterhuis en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een oud herenhuis met hek met het aanzien van 1907

- vanwege de opvallende eclectische vormgeving

- vanwege de historische waarde als woonhuis van Aletta Jacobs

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur sinds 1907

- vanwege de typerende ligging aan de doorgaande weg door Hoogezand-Sappemeer

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNoorderstraat199611 AASappemeer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SappemeerF2654

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501850globaalvervaardiging
19071907exactverbouwing

huidige uiterlijk

19621962exactverbouwing

achterhuis verbouwd tot woonkeuken

Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee