Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
515896
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 september 2001
Kadaster deel/nr: 
82758/183
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Midden-Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoogezand
X-Y coördinaat: 
247204 - 576141

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1888 in opdracht van een zekere M.B. van der L. in een rijke Eclectische stijl. In het interieur zijn zeer waardevolle elementen aanwezig. In de loop der tijd zijn op zolder kamers afgetimmerd ten behoeve waarvan dakkapellen zijn geplaatst op het zuidelijk, westelijk en noordelijk dakvlak. Aan de westzijde is later een garage en aan de oostzijde een tuinmuur aangebouwd; zowel de garage als tuinmuur komen wegens te geringe architectonische kwaliteit en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het pand is prominent gelegen aan de Hoofdstraat en wordt aan de voorzijde van de openbare weg afgescheiden door een niet-origineel hekwerk.

Omschrijving

Het één verdieping hoge, geheel onderkelderde, symmetrische WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een gepleisterd naar voren springend trasraam en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met leidekking; op zowel het zuidelijk, westelijk als noordelijk dakvlak niet-originele dakkapellen; in het rechter dakvlak een niet-origineel dakraam; houten kroonlijst; gemetselde pilasters op de hoeken (uitgezonderd de achtergevel); vier vernieuwde roodbakstenen schoorstenen. De gevels worden geleed door H-vensters, aan de voor-, west- en oostzijde bekroond met kuif en hardstenen onderdorpel rustend op consoles, metalen stores aan de voor- en westzijde, aan de achterzijde H-vensters onder strek.

De entree in halfronde portiek bevindt zich centraal in het middenrisaliet van de symmetrische voorgevel (zuidzijde), dat is doorgetrokken boven de gootlijst; aan weerszijden gepleisterde decoraties en bekroning met obelisk en ijzeren decoratie. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin ijzeren panelen met halfrond bovenlicht waarin een ijzeren lantaarn; gekleurde tegelvloer; vijf treden hoge hardstenen stoep; aan weerszijden van het halfronde portiek met gepleisterde omlijsting een halfronde gepleisterde nis; aan de linkerzijde `M.B. v.d. L. 18' en aan de rechterzijde `J.e. E.B. 88'. Boven de entree een balkon rustend op decoratieve consoles; balustrade van hout en metaal; twee houten paneeldeuren waarin glas met stores en halfronde gepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters.

In de westgevel drie H-vensters waarvan twee met stores, een gepleisterde nis (oorspronkelijk deur?), drie ronde gietijzeren rooster en twee keldervensters met diefijzers. Aan deze zijde een niet-originele garage (niet beschermd).

Centraal in de achtergevel (noordzijde) dubbele houten paneeldeuren waarin geëtst glas met bovenlicht waarin geëtst glas onder strek; vijf treden hoge gietijzeren trap met aan weerszijden een ijzeren balustrade; onder de trap twee kelderdeuren waarin glas waarvoor een niet-originele stoep. Aan de linkerzijde van de deuren een H-venster (oorspronkelijk deur?), een tweedelig liggend venster en twee keldervensters met diefijzer; aan de rechterzijde twee H-vensters en een rooster waarachter gekleurd glas-in-lood.

In de oostgevel drie H-vensters, twee ronde gietijzeren roosters en twee keldervensters met diefijzers; aan deze zijde een niet-originele poort (niet beschermd).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, in de hal de paneeldeuren beschilderd met houtstructuur waarboven gestucte vlakken, de gestucte nissen waarin decoraties, de geschilderde marmeren lambrizering, het stucplafond, de houten trap omlijst met een halfronde boog met ijzeren leuning, in de kamers op de begane grond de marmeren schouwen, de houten vensterbanken, blinden en omlijsting van de vensters, de uitbundig vormgegeven stucplafonds met gesjabloneerde lijsten, in de hal en provisiekamer van de kelder de dubbel hardgebakken gekleurde tegelvloer, de houten trap.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1888 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en rijke eclectische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hoofdstraat

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdstraat1619601 EDHoogezand

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoogezandK5200

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18881888exactvervaardiging