Hardegarijp H 583
Pôllesingel 2, 9254 DN te Hurdegaryp

Inleiding

VILLA NOVA met bijbehorend HEKWERK. Monumentale gepleisterde villa in Eclectische trant, gebouwd in 1856 in opdracht van Johan Hora Adema, ontvanger der registratie. Villa Nova ligt op de hoek van de Pollesingel met de voorgevel naar de Rijksstraatweg. De na-oorlogse uitbreidingen aan de achterzijde komen niet voor bescherming in aanmerking. Bij gelegenheid van de restauratie van Villa Nova in de jaren zeventig is de voortuin door architect Mien Ruys heringericht. Achter het huis ligt nog de oorspronkelijke diepe tuin met enkele monumentale bomen, een bergje en een vijver.

Omschrijving

Villa bestaande uit twee bouwvolumes: een gepleisterd voorhuis van twee bouwlagen met erachter een wit geschilderd achterhuis van één bouwlaag met haaks aangebouwd schuurtje. Het voorhuis wordt gedekt door flauw hellende zadeldaken onder zwarte Hollandse pan; overstek met eenvoudige windveer op geprofileerde consoles; op de nok gietijzeren sierornament. Topgevel aan de voorzijde met hoekpilasters met rechthoekige spaarvelden: in de top de naam Villa Nova in opgelegde vergulde letters binnen een geprofileerd lijstje. Op de begane grond in het vooruitspringende deel drie dubbele openslaande getoogde zesruits deuren onder een met zink beklede ijzeren luifel op ijzeren spanten; op de verdieping aan weerszijden van de centrale openslaande balkondeuren getoogde zesruitsvensters met natuurstenen onderdorpels onder gepleisterde wenkbrauwbogen. Klein balkon met decoratief smeed- en gietijzeren hek. In het teruggelegen geveldeel op beide bouwlagen getoogde zesruits openslaande deuren, met op de verdieping een (vernieuwd) balkon met giet~ en smeedijzeren hek: onder en boven het balkon dezelfde ijzeren luifels als aan de topgevel. Een dubbele paneeldeur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht in de westgevel vormt de entree tot het huis. Het wit geschilderde achterhuis is gedekt door een dubbel zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. In de zijgevels rechtgesloten zesruitsvensters met aan de oostzijde bovendien horizontale keldervensters met diefijzers. Haaks aangebouwd een eenvoudig schuurtje. Het INTERIEUR van het voorhuis is vrij gaaf bewaard gebleven en kent onder meer stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels in de voorkamers op de begane grond; voorts lambrizeringen, paneeldeuren en de binnenluiken van de deuren; in de voorkamers op de verdieping stookplaatsen met geprofileerde en gedecoreerde rondbooglijsten. HEKWERK. Giet- en smeedijzeren hek, gelegen aan het begin van de oprijlaan naar Villa Nova. Het hekwerk bestaat uit een met speerpunten bekroond spijlenhek tussen hekpijlers die ingevuld zijn met gekruiste ornamenten waarop palmetmotieven. Op de hekpijlers staat in vergulde cijfers het jaartal 1856.

Waardering

Monumentale villa uit 1856 met bijbehorend hekwerk uit hetzelfde jaar, van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de toegepaste bouwstijl waarin Eclectische elementen zijn verwerkt;

- vanwege de ornamentiek;