515913 - St. Jozef kerkcomplex
Geldrop F 2631
Sint Jozefplein 2, 5666 RL te Geldrop

Inleiding:

De PASTORIE is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel.

Omschrijving:

De pastorie ligt aan de zuidkant haaks op het schip van de kerk en heeft twee bouwlagen en een eenlaagse aanbouw tussen kerk en pastorie. Beide zijn voorzien van hoge geknikte zadeldaken tussen gekroonde topgevels. Op de zuidwesthoek van de pastorie een hoge markante schoorsteen. De ingangsportiek is gelijk aan die van de kerk. Het opgaande werk is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in Vlaams verband met natuurstenen aanzetstenen in de muuropening van het portiek. Zowel op de verdieping als op de begane grond stalen achtruits vensters. In de zuidgevel op de zolderverdieping bevindt zich een hijsdeur met hijsbalk.

Waardering:

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie in het interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de traditionalistische stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Koldewey en Van Moorsel. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de uitbreiding van de nederzetting. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Koldewey, H.M. ; Noord-Brabant