Actualiteit gegevens: 23-02-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
515922
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Herenhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 juli 2000
Kadaster deel/nr: 
15118/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Geldrop-Mierlo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Geldrop
X-Y coördinaat: 
167104 - 381564

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Geldrop Heuvel 5- 5A

inleiding:

HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan drie zijden vrij op het perceel. De voor- of westgevel ligt aan de Heuvel. De zuidgevel staat op de perceelsscheiding, ze grenst aan Heuvel 6. Terugspringend ten opzichte van de voorgevel ligt aan de noordkant van het huis een kleine dienstwoning.

omschrijving:

De hoofdbouw is een symmetrisch tweelaags, blokvormig huis, vijf traveeën breed, onder afgeplat schilddak gedekt met leien. De gepleisterde voor- en achtergevel zijn voorzien van een rijke stucdecoratie. Rond de muuropeningen, die afgeronde bovenhoeken hebben, geprofileerde lijsten met een kuifbekroning. De voorgevel heeft gebosseerde hoekpilasters met een risalerende monumentale ingangspartij, waarboven een balkon met in het dak een rondboogvenster. Verder een cordonlijst en een hardstenen basement. De gevels hebben een kroonlijst met fries en mezzaninovensters. De dakkapel in de voorgevel wordt geflankeerd door een segmentboogvormige oplopende kroonlijst.

De dubbele voordeur bevat gietijzeren roosters. Het balkon heeft een gietijzeren balustrade. De ramen zijn voorzien van T-vensters. In de bovenlichten zit gekleurd glas-in-lood.

Het huis heeft op de begane grond een middengang, met aan weerszijden kamers. Dubbele paneeldeuren geven toegang tot de aan de straat gelegen voorkamers. De vensters hebben aan de binnenkant meerpanelige houten harmonica-luiken.

De gang heeft orginele stucplafonds met geprofileerde lijsten en een zwartmarmeren tegelvloer, afgewisseld met kleine wit marmeren vierkanten op de hoeken. Op de verdieping een grote centrale hal, van waaruit de verschillende kamers zijn te bereiken. Bijzonder hier is dat de bouwmuren van deze hal verspringen ten opzichte van de onderliggende gangmuren en niet balkdragend zijn maar bestaan uit lichte bouwmaterialen.

Op de open zolder eiken spanten. Voor het huis een frontale hardstenen stoep met een nieuw ijzeren hekwerk voorzien van pijlpunten.

De bijbouw uitgevoerd in baksteen heeft een rechthoekige plattegrond, ze bestaat uit een bouwlaag onder zadeldak gedekt met grijze oud-hollandse pannen. De zesruits vensters zijn voorzien van luiken.

In de tuin oude moerbeiboom.

waardering: Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve woningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, met name door de wijze waarop Eclectische motieven worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHeuvel55664 HJGeldrop
NeeHeuvel5A5664 HJGeldrop

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GELDROPD5316

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18691869exactvervaardiging