515945 - Onze Lieve Vrouw van Goede Raad
Beverwijk A 11880
Arendsweg 61, 1944 JA te Beverwijk
Arendsweg 61 B, 1944 JA te Beverwijk
Arendsweg 61 C, 1944 JA te Beverwijk
Arendsweg 61 A, 1944 JA te Beverwijk

Inleiding

Voormalige ULO-SCHOOL uit 1923, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkcomplex O.L.V. van Goede Raad. Dit tussen de hoofdingang van de kerk en de Galgenweg gesitueerde schoolgebouw telde vier klassen (twee op elke bouwlaag) en was bestemd voor meisjes. Het exterieur verkeert, afgezien van enkele kleine wijzigingen, nog vrijwel in de oorspronkelijke staat: de schoorsteen halverwege de nok en de kleine dakkapel op het rechterzijschild zijn verdwenen en de twee zoldervensters in de voorgevel verbreed.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde school van twee bouwlagen onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de Galgenweg. De buitengevels zijn opgetrokken in deels gesinterde bruine klinkers (formaat circa 20 x 5 cm) in kruisverband met verdiepte voeg. Naast baksteen is grijs graniet toegepast voor de deklijsten op de voor- en achtergevel, de aanzetten van de strekken boven de vensters en deuren, en rond de ingang. De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als tuitgevel met onderaan schouders en een tuit in de vorm van een vierkante schoorsteen. In de voorgevel (ZW) bevindt zich links een ondiepe spitsboogportiek waarin een opgeklampte dubbele deur onder een segmentboog bekroond door een ingemetseld kruis van grijs graniet. Ter plaatse van de aanzetten van de segmentboog en onder- en bovenaan de schuine dagkanten is eveneens grijs graniet toegepast. Rechts heeft de gevel een hoog aangebrachte spitsboognis waarin een Heilig Hartbeeld geplaatst op een sokkel van grijs graniet. De eerste verdieping is blind. Middenboven bevinden zich twee zoldervensters (oorspronkelijk tweeruits). De voorgevel wordt links geflankeerd door een steunbeer waarvan de bovenkant en de versnijding halverwege uitgevoerd zijn in grijs graniet. De rechterzijgevel (ZO) telt op beide bouwlagen acht paarsgewijs en terugliggend geplaatste vensters voorzien van een vierruits stolpraam met tweeruits bovenlicht. In het midden van de linkerzijgevel (NW) markeren vier smalle klimmende vensters (v.l.n.r. drie-, vier-, vijf- en zesruits) de plaats van de achterliggende trap. Rechts hiervan heeft de eerste verdieping een drietal vierruits vensters. Het linker gedeelte van de gevel is voorzien van vijf kleine vensters: linksboven een paar en op de begane grond links één en rechts hiervan een paar. In de door de voorbouw van de kerk deels aan het oog onttrokken achtergevel (NW) bevindt zich rechts een opgeklampte deur en een vierruits zoldervenster.

Het interieur verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer paneeldeuren met bovenin een vierruits raam, een naar de eerste verdieping leidende rechte steektrap met halverwege een bordes, langs deze trap een houten handlijst rustend op vertikale smeedijzeren staven, en een met brede delen beschoten gordingenkap. In elk van de vier voormalige klaslokalen stond een kachel waarvan de pijp uitmondde in een nog aanwezig gemetseld rookkanaal bovenin één van de twee hoeken aan de gangzijde van het lokaal.

Waardering

De voormalige ULO-school voor meisjes is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden als ruimtelijk-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkcomplex 'O.L.V. van Goede Raad', vanwege de voor het oeuvre van Kropholler kenmerkende robuust traditionalistische baksteen architectuur, gaaf bewaard m.n. het exterieur.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap ULO-school