515956 - St. Adelbertusabdij
Egmond-Binnen C 2836
Bij Abdijlaan 26, 1935 BH te Egmond-Binnen

Omschrijving

INGANGSPOORT met aansluitende tuinmuren behorende bij het complex St. Adelbertusabdij. De ingangspoort ligt iets teruggerooid van en evenwijdig aan de Vennewaterweg en is in bruine baksteen opgetrokken onder uitkragend zadeldak met rode Romaanse pannen. Aan weerszijden van de rondboogvormige doorgang met ijzeren hek liggen twee lagere zijmuren onder ezelsruggen in een gebogen vorm naar de weg toe waar ze eindigen in bakstenen hoekpijlers onder ezelsruggen. Boven de doorgang in het midden van de poort hangt een ijzeren lantaarn.

Waardering

De ingangspoort en de tuinmuren uit 1933 zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorsche waarde als historisch-functioneel onderdeel van hetcomplex "St.Adelbert" in de traditionalistische bouwtrant naar ontwerp van architect A.J.Kropholler.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Kropholler, A.J. ; Noord-Holland