Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515963
Complexnummer
515962 - Stadter-Tolhuijs
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82754/19
Kadastrale aanduiding
Egmond-Binnen E 258
Hoeverweg 10, 1934 PM te Egmond aan den Hoef

Omschrijving

Omschrijving

Het TOLHUIS heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een schilddak dat met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt is en waarop twee zinken pironnen staan. Het pand is opgetrokken in donkerrode baksteen in kruisverband met een kalkspecievoeg. Er is sprake van een geschilderde plint en een boeideel onder de goot die op klossen rust. De oostgevel wordt voor meer dan de helft ingenomen door een tussenlid (XXc) naar de paarden- en wagenstal.

In het midden van de voorgevel (W) bevindt zich de oorspronkelijke entree die bestaat uit een paneeldeur met gietijzeren rooster onder eenvoudig bovenlicht. Recht boven de ingangspartij staat op het boeideel geschilderd "Stadter tolhuijs". In het dakschild bevindt zich een dakkapel met vleugelstukken en een vierruits schuifvenster.

Aan weerszijden van de deur een zesruits schuifvenster met luiken en boven de vensters een strekkenlaag. In het midden van beide zijgevels (N en Z) bevindt zich een identiek venster, en ook aan de oostgevel, echter daar is de plaatsing van het venster geheel links in de gevel. De kapconstructie bevat vier Philibertspanten.

Waardering

Het tolhuis, deel uitmakend van het complex "Stadter-Tolhuijs", is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de-eeuws dubbel tolhuis in streekeigen bouwtrant. Het tolhuis heeft situationele en landschappelijke waarde vanwege de specifieke samenhang tussen functie en de ligging van het pand op een splitsing van wegen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515962. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Tolhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden