515965 - Koloniehuis Zwartendijk
Egmond aan Zee A 5345
Zwartendijk 1, 1931 CK te Egmond aan Zee

Omschrijving

Omschrijving Het KOLONIEHUIS, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", is symmetrisch opgebouwd op een vrijwel I-vormig grondplan met hoekpaviljoens en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een samengesteld dak (gordingenkap) met rode pannen. De kap bestaat uit een oost-west gericht zadeldak en haaks daarop boven de hoekpaviljoens korte noord-zuid gerichte afgewolfde zadeldaken. In het verlengde van het hoofddak, boven de zijgevels van de hoekpaviljoens, twee afgewolfde steekkappen. Aan de eindgevels van het pand op de begane grond grote serres van één bouwlaag onder afgeknotte schilddaken. Op de nokken bevinden zich pironnen. Boven de middenrisaliet van de voorgevel eveneens een kleine met pannen gedekte afgewolfde steekkap. De daken hebben een overstek en gootlijst op consoles boven een fries van siermetselwerk. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een platvolle voeg en gedecoreerd met gepleisterde speklagen en sierstenen in de strekken en rondbogen boven de vensters met hardstenen lekdorpels. In de voor- en zijgevels smeedijzeren sierankers. Doordat het metselwerk onder alle wolfseinden ter hoogte van de kapverdieping is doorgezet, ontstaat er een levendige overgang tussen gevels en kap. De rechtgesloten vensteropeningen zijn over het algemeen hoog en smal en op de begane grond iets groter dan op de verdiepingen. De oorspronkelijke indeling van de vensters in kruiskozijnen is gehandhaafd.

De symmetrische voorgevel (Z) bestaat uit een middenrisaliet met aan weerszijden drie vensterassen en in de risalerende hoekpaviljoens wederom drie vensterassen. In de middenrisaliet de ingang en daarboven een groot samengesteld verdiepingvenster en in de geveltop onder het wolfseind een klein zoldervenster. Boven de verdiepingsvensters in de hoekpaviljoens rondbogen en in de boogvelden siermetselwerk.

De zijgevels zijn (O en W) identiek ingedeeld: op de begane grond de grote rechthoekige serres en op de verdieping zes vensters waarvan de middelste drie in een risaliet. In de risaliet een breed venster onder segmentboog tussen smalle vensters onder rondbogen en onder het wolfseind twee kleinere vensters.

De achtergevel (N) heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel met een plat afgedekte verhoogde middenas en brede vensters, de bovenste met rondboog van het trappenhuis. In de licht risalerende bouwmassa's aan de uiteinden bevinden zich drie vensterassen en ter hoogte van de zolderverdieping twee vensterassen onder het wolfseind.

Waardering

Het (voormalige) kinderkoloniehuis uit 1910 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" en als representatief voorbeeld van de karakteristieke koloniehuisarchitectuur uit het begin van deze eeuw met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance naar ontwerp van P.N. Leguit.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Herstellingsoord

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Koloniehuis