515965 - Koloniehuis Zwartendijk
Egmond aan Zee A 5345
Bij Zwartendijk 1, 1931 CK te Egmond aan Zee

Omschrijving

Omschrijving Het symmetrische (voormalige) ZIEKENPAVILJOEN, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", heeft een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een plat dak, waaronder een eenvoudige sierrand van metselwerk zichtbaar is. Het pand is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met toepassing van een platvolle voeg.

Bij alle gevels is sprake van gepleisterde speklagen en aanzet- en sluitstenen in de strekken. Onder enkele vensters bevinden zich nog de oorspronkelijke hardstenen lekdorpels.

In de voorgevel (W) bevindt zich in het midden een venster met aan weerszijden een deur onder bovenlicht en op de hoeken een smal hoog venster. De noordgevel bezit een vierkant venster. In de oostgevel van links naar rechts een smal venster en drie bredere vensters.

In de zuidgevel zijn twee forse vensters en een deur.

Waardering

Het (voormalige) ziekenpaviljoen uit 1910 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" met dezelfde stijlkenmerken als het koloniehuis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenpaviljoen

Leguit, P.N. ; Noord-Holland