Egmond-Binnen C 2910
Weg naar de Bleek 5, 1934 PG te Egmond aan den Hoef

Inleiding

Het LANDHUIS "Koningshof" is omstreeks 1865 gebouwd in eclectische trant. Opdrachtgever was de uit Duitsland afkomstige reder Valkering, die het als buitenhuis liet bouwen. In het huis zijn enkele onderdelen verwerkt van de in 1858 gesloopte R.K. Kerk en pastorie te Rinnegom (vensters zolderverdieping, trap). Het pand is met de voorgevel naar het oosten gericht en ligt iets verhoogd op een duin; het is bereikbaar vanaf de openbare weg via een kleine oprijlaan.

Omschrijving

Gepleisterd en rood gesausd symmetrisch opgebouwd pand op vierkante plattegrond, staande op een zwartgeschilderde plint. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een flauw hellend oost-west gericht zadeldak met overstek en haaks daarop naar het noorden een kleiner zadeldak. Opvallend is dat de drie van de weg zichtbare gevels gedecoreerd zijn; de niet zichtbare zuidgevel bezit geen detaillering en is geheel blind. In de nokken van de drie topgevels staan makelaars.

Aan de noord- en oostgevel zijn de hoeken van het pand geaccentueerd door middel van in blokken met schijnvoegen gepleisterde pilasters, die als sierband horizontaal zijn voortgezet tussen verdieping en zolder en als het ware een kader vormen rond begane grond en verdieping. Aan de voorgevel bevindt zich boven de vensters op begane grond en verdieping een geprofileerde cordonlijst. De deels recht gesloten en deels rondboogvormige gevelopeningen zijn voorzien van decoratieve geprofileerde lijsten met kuif; de rechthoekige vensters hebben alle afgeronde bovenhoeken. De symmetrisch opgebouwde voorgevel (O) telt vijf vensterassen met in het midden de entreepartij, geaccentueerd door een hardstenen omlijsting. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters waarin twee medaillons met een afbeelding van een zwarte valk. Boven de deur bevindt zich een bovenlicht. De hardstenen lijst is deels gecanneleerd; ter hoogte van de bovenste deurpanelen bevindt zich aan weerszijden een afbeelding van een valk. De horizontale afdeklijst komt iets naar voren en bezit in het midden een kuif.

In de overige vensterassen op de begane grond dubbele glasdeuren met bovenlicht naar de tuin. Op de verdieping bevinden zich vijf T-vormige schuifvensters, waarvan de middelste iets smaller is dan de andere. Boven de gevelopeningen op zowel begane grond als verdieping bevinden zich gepleisterde rechtgesloten geprofileerde wenkbrauwbogen die eindigen in peervormige ornamenten. De zolderverdieping bevat twee kleine stolpramen onder een halfrond bovenlicht, geaccentueerd door een sierlijst met dezelfde vormgeving als die van de rechthoekige vensters. Geheel in de geveltop bevindt zich een klein roosvenster met eenvoudige sierlijst rondom.

De noordgevel telt twee vensterassen met op de begane grond en de verdieping T-vensters met een identieke detaillering als die in de voorgevel. Rechts boven op de verdieping is een blindvenster om de symmetrie te bewaren. Tussen de vensters op de begane grond bevindt zich een gevelsteen waarop een valk is afgebeeld. Op zolderniveau twee kleine stolpramen met halfronde bovenlichten en in de tgevltop een klein roosvenster.

De asymetrisch ingedeelde achtergevel (W) bezit in het midden een houten aanbouwtje (klompenhok) (XXd) onder een identiek vormgegeven dakje als het dak van het huis. Rechts van het klompenhok bevinden zich twee dubbele glasdeuren met bovenlicht als in de voorgevel en links een klein rondboogvormig venstertje en een T-venster. Op de verdieping bevinden zich drie rondboogvormige vensters met stolpramen en in de geveltop twee kleine zoldervensters met halfrond bovenlicht en een roosvenster.

De zuidgevel is geheel blind. Onder de dakrand zijn de kopse kanten van de balklaag zichtbaar, zodat er als het ware van een overstek gesproken kan worden.

Waardering

Het landhuis Koningshof uit omstreeks 1865 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven landhuis in eclectische stijl, waarin historische onderdelen uit de oude kerk van Rinnegom zijn gebruikt. Het landhuis heeft situationele en landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de duinvoet.