515981 - Sint Willibrordus
Kennemerstraatweg 466, 1851 NG te Heiloo

Inleiding

Aan de oostzijde van de Kennemerstraatweg en rechts (Z) van het hoofdgebouw gelegen voormalige DIRECTEURSWONING "Klein Ypestein" met HEKWERK, gebouwd in 1929 als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus' in opdracht van de Sint Willibrorduisstichting ten behoeve van de huisvesting van de geneesheer-directeur. De traditionalistische architectuur van dit door Thunissen en Hendricks ontworpen en door P. Bot gebouwde herenhuis sluit aan bij die van de eerste paviljoens. De huidige functie van het pand is patiëntenhuisvesting. Van het oorspronkelijke interieur zijn de indeling en diverse kenmerken bewaard gebleven. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een vermoedelijk van vlak na de bouwtijd daterend hek dat zich voortzet voorbij de naastgelegen tweede dokterswoning.

Beschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis van twee bouwlagen onder een onderaan licht ingesnoerd schilddak met een ruim overstek en de nokrichting evenwijdig aan de straat. De rechterzijgevel (Z) heeft over de volle breedte een uitgebouwde parterre waarvan het linker gedeelte halfrond uitsteekt en voorzien is van een haaks op de zijgevel staand zadeldak met negenzijdig eindschild en een dekking van kleine gesmoorde leipannen. Haaks op de achtergevel is rechts (N) een rechthoekige aanbouw (garage annex keuken) opgetrokken van één bouwlaag onder een overstekend en licht ingesnoerd zadeldak met dito eindschild. Dit dak is evenals het hoofddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en voorzien van een zinken mastgoot. Midden op de nok van het hoofddak staat een gemetselde schoorsteen van gele genuanceerde waalsteen waarop een ijzeren kap. De buitenmuren zijn beneden de vensters van de begane grond opgetrokken in rode genuanceerde machinale baksteen waalformaat in kettingverband met platvolle voeg, en daarboven in gele genuanceerde waalsteen met knipvoeg (eveneens kettingverband). Onder de vensters zijn tenzij anders vermeld dunne roodbruine lekdorpeltegels (gres) toegepast.

De voorgevel (W) heeft in het midden een driezijdige erker die zich uitstrekt over twee bouwlagen en eindigt in een ingesnoerd driezijdige dakje haaks op het hoofddak. In het midden van de erker is ter hoogte van de verdiepingsvloer een terracotta reliëf van een uil, symbool van de wijsheid, ingemetseld. De drie erkervensters op de begane grond hebben bovenlichten, de drie op de verdieping (evenals beneden een breed vast middenraam tussen smallere draairamen) zijn gekoppeld en rusten op een doorgaande kalkstenen lekdorpel die doorloopt onder het vaste raam links van de erker. De overige vensters op de eerste verdieping, links een driedelig en rechts een vijfdelig, zijn samengesteld uit gekoppelde draai- en vaste ramen (om en om). Beneden is zowel links als rechts in de gevel een breed venster aangebracht waarboven een uitkragende betonnen latei bekroond door twee halve sierbollen. Het rechter raam wordt bovendien geflankeerd door twee smalle zijramen waarvan het (ter hoogte van de halve bollen) door twee hardstenen penanten met siermotieven wordt gescheiden. Links naast de erker zit nog een smal draairaam. In het voorschild is links en rechts een dakkapel aangebracht met drie gekoppelde ramen (twee draairamen waartussen een vast raam) en een plat dak met overstek. De linkerzijgevel (N) heeft rechts en in het midden een draairaam, en links een terugliggende en door smalle zijramen geflankeerde voordeur voorzien van een draairaampje waarvoor decoratief smeedwerk. De via een gemetselde stoep bereikbare voordeur is beschoten met vertikale eikenhouten planken met accoladeprofiel en wordt geflankeerd door twee lisenen waarin contrasterende sierbanden van oranje tegels en waarboven zowel links als rechts een ingemetseld terracotta reliëf van een duif als symbool van de huwelijksliefde. Boven de voordeur loopt het onderste deel van het overstekende zadeldak van de genoemde aanbouw als afdak door. De aanbouw heeft van links naar rechts een aan zware kruisgehengen afgehangen dubbele eikenhouten garagedeur voorzien van twee kleine ramen, een laaggeplaatst luik waarboven een uitkragende betonnen latei met halve bol, en drie gekoppelde draaivensters ter hoogte van de keuken. Op de eerste verdieping van de linkerzijgevel zit rechts een rondvenster met bloemmotief in rood, paars en blauw glas-in-lood, en links een driedelig venster met een vast raam tussen twee draairamen. De uitgebouwde parterre van de rechterzijgevel (Z) heeft rechts naast de halfronde uitbouw een dubbele eikenhouten tuindeur voorzien van glaspanelen, en verder rondom gekoppelde (vaste) ramen. Boven het rechter gedeelte van de uitbouw zijn gepotdekselde delen aangebracht (waarboven een vernieuwd balkonhek). Het balkon boven dit deel is bereikbaar via een dubbele eikenhouten balkondeur met glaspanelen. Links hiervan zit een rondvenster als in de andere zijgevel. Op het dak staat een kleine dakkapel met een uitzetraam en een plat dak met overstek. Links op de hoek is een hoge schoorsteen opgetrokken in hetzelfde metselwerk als de gevels.

De achtergevel (O) heeft op de begane grond links een breed venster met uitkragende betonnen latei bekroond door 2 halve sierbollen, in het midden een vanwege de achterliggende trap hoog geplaatst venster onder een dito latei met één sierbol, en rechtsonder twee draairaampjes ter hoogte van de keldertrap. De eerste verdieping springt rechts in en is daar voorzien van een rondvenster als in de zijgevels. Middenboven in de achtergevel zit een tweedelig venster (het linker raam vast, het rechter draaiend) en in de linker helft vier draairaampjes. Het achterschild heeft een brede dakkapel met een overstekend plat dak en vijf gekoppelde ramen: een breed vast raam tussen twee paar draairamen. De achtergevel van de aanbouw telt vijf draairaampjes tussen twee gemetselde sierlisenen. In de zuidgevel van de aanbouw zit rechts een tweede dubbele garagedeur als genoemd en links hiervan een eikenhouten achterdeur (met raampje) geflankeerd door twee hoog geplaatste draairaampjes. Op het zuidelijke dakschild van de aanbouw staat een dakkapel als boven de voorgevel. Waar de nok van dit dak aansluit tegen de achtergevel van het woonhuis staat een hoge derde schoorsteen, eveneens gemetseld in gele genuanceerde baksteen. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De ruime vertrekken zijn gegroepeerd rond een centrale rechthoekige hal in het verlengde van de vestibule. Beide ruimten hebben een tegelvloer bestaande uit een raster van lichtblauwe tegels met een vulling van witte, rode en paarsbruine tegels. De vestibule heeft bovendien een lambrisering van crèmekleurige tegels met boven- en onderaan een contrasterende rand van blauwe tegels. De wanden van de tussen de vestibule en de garage gelegen keuken zijn betegeld met crèmekleurige tegels. De gepleisterde wanden van de diverse kamers worden tot ruim onder de vlakke plafonds door houten lijstwerk in grote vakken geleed. Tegen de noordwand van de woonkamer rechtsvoor bevindt zich een brede schouw waarvan de schoorsteenmantel betegeld is met zwarte tegeltjes en wordt afgesloten door een zwartmarmeren plaat. Tussen de hal en de achtergevel is een betonnen steektrap gesitueerd die uitkomt in de nog originele wijnkelder. Boven deze keldertrap leidt een houten bordestrap vanuit de hal naar de ruime overloop op de eerste verdieping waaromheen de slaapkamers gesitueerd zijn. De trap heeft een ronde eikenhouten handlijst op getrapt gesneden klampen. De deuren op de begane grond en de eerste verdieping dateren uit de bouwtijd (de meeste met bovenin een vernieuwd liggend raam en daaronder een opgelegd paneel) en hebben een brede geprofileerde omlijsting.

Het tuinhek is samengesteld uit gemetselde pijlers met een betonnen dekplaat en lage muurdelen met een ezelsrug waarboven twee horizontale stalen buizen.

Waardering

De voormalige directeurswoning 'Klein Ypestein' met hekwerk is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. De voormalige directeurswoning heeft situationele waarde vanwege de markante stedenbouwkundige situering aan de Kennemerstraatweg.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Bot, P. ; Noord-Holland