515981 - Sint Willibrordus
Kennemerstraatweg 462, 1851 NG te Heiloo

Inleiding

Aan de oostzijde van de Kennemerstraatweg links (N) van het hoofdgebouw gelegen voormalige DOKTERSWONING uit 1937 gebouwd als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus' in opdracht van de Sint Willibrordusstichting. Het vermoedelijk eveneens door Thunissen en Hendricks ontworpen woonhuis heeft een traditionalistische vormgeving die aansluit bij het naastgelegen hoofdgebouw, de directeurswoning en een dokterswoning rechts (Z) hiervan.

Beschrijving

Op vierkant grondplan gebouwd woonhuis van twee bouwlagen onder een ruim overstekend tentdak dat doorloopt boven een L-vormige uitbouw rond de noordoosthoek waarin de garage en de bijkeuken ondergebracht zijn. Rechts tegen de rechterzijgevel bevindt zich een halfronde erker met balkon. Het buitenmuurwerk is uitgevoerd in gele genuanceerde machinale baksteen waalformaat in kettingverband met licht achteroverhellende voeg. Onder de benedenvensters zijn de muren echter opgetrokken in platvol gevoegde rode genuanceerde waalsteen (ook kettingverband). De dakbedekking bestaat uit gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Onderlangs het overstekende dak loopt een geprofileerde houten bakgoot op dito uitstekende balken. Op het tentdak staat een schoorsteen van gele genuanceerde waalsteen. Alle vensters behalve die van de erker hebben paarsrode lekdorpeltegels en betonnen lateien. De erkervensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels en een omgaande betonnen latei.

De symmetrische voorgevel (W) heeft een vertikaal beschoten eikenhouten voordeur waarin een smal raam en waarboven een bovenlicht van blank glas-in-lood. Rond de voordeur is een brede houten omlijsting aangebracht die zich voortzet rond het uit twee gekoppelde draairamen bestaande middenvenster op de eerste verdieping. Voor de deur ligt een gemetselde stoep met zwaar tralierooster. Beneden in de voorgevel zit links en rechts een (vernieuwd) vast raam; boven links en rechts een driedelig venster bestaande uit een vast raam tussen twee draairamen. De lage houten dakkapel halfweg het voorschild heeft een kwartrond geprofileerd overstek op klossen en drie gekoppelde ramen: een vast raam tussen twee draairamen. Links tegen de linkerzijgevel (N) bevindt zich de aangebouwde garage met in de voorzijde (W) een dubbele garagedeur waarboven een driehoekig schot van horizontale rabatdelen voorzien van een liggend uitzetraam. De garagedeur is uitgevoerd als dubbele eikenhouten paneeldeur voorzien van zware duimgehengen en twee raampjes. De linkerzijgevel heeft naast de garage een geringe uitbouw waarin een eikenhouten deur voorzien van glaspanelen en rechts hiervan een uitzetraampje. Eenzelfde raampje zit direct rechts naast de uitbouw. Rechts in de zijgevel bevinden zich verder twee gekoppelde draairamen. Op de eerste verdieping zijn vijf vaste ramen aangebracht, van links naar rechts een enkele, drie gekoppelde en een dubbele. In de penanten tussen deze drie vensters zijn vier banden van contrasterende lichtrode baksteen vechtformaat gemetseld. De lage zijgevel (N) van de garage telt twee uitzetraampjes. In de halfronde erker rechts tegen de rechterzijgevel (Z) zijn vijf vensters aangebracht elk voorzien van twee (vaste) ramen met bovenlichten. Het balkon boven de erker heeft een gemetselde borstwering met ronde ijzeren leuning en is toegankelijk via een dubbele eikenhouten balkondeur met glaspanelen. Links en in het midden van de eerste verdieping zijn twee gekoppelde draairamen aangebracht (het rechter raam van het middenste venster is gewijzigd in een uitzetraam met ondoorzichtig glas). De begane grond heeft links een driedelig venster bestaande uit een breed vast raam tussen twee draairamen. Zowel de rechterzijgevel als de achtergevel (O) heeft een dakkapel als voor. Links in de achtergevel zit een deur als in de linkerzijgevel, maar met tweeruits bovenlicht. De garage- annex bijkeukenuitbouw rechts heeft in de achtergevel links een driedelig venster bestaande uit een vast raam tussen twee draairamen, en rechts een dubbele garagedeur identiek aan die in de voorzijde van de garage. Op het dak boven de uitbouw staat een in gele genuanceerde baksteen gemetselde schoorsteen. De zuidgevel van de uitbouw heeft twee eikenhouten deuren van vertikale delen, en op de eerste verdieping een houten schot als boven de voorste garagedeur. Links hiervan zit in de achtergevel een keukenvenster bestaande uit twee gekoppelde draairamen waarboven twee uitzetramen. Op de eerste verdieping zijn ter weerszijden van de moderne branddeur (oorspronkelijke zat hier een raam) twee gekoppelde draairamen aangebracht. In het interieur is de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden gebleven. De bordestrap in de hal heeft een dichte leuning met eikenhouten handlijst. Vermeldenswaard zijn verder enkele originele eikenhouten tussendeuren op de begane grond.

Waardering

De voormalige dokterswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. en vanwege de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van bouwen in traditionalistische trant . Zowel uitwendig als inwendig nagenoeg gaaf bewaard.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Bot, P. ; Noord-Holland