Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515988
Complexnummer
515981 - Sint Willibrordus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82741/42
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Heiloo D 5508
Bij Kennemerstraatweg 464, 1851 NG te Heiloo

Omschrijving

Beschrijving

Het VOORTERREIN bestaat uit een symmetrische TUINAANLEG en een TOEGANGSHEK als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. De tuinaanleg voor het hoofdgebouw wordt van de Kennemerstraatweg gescheiden door een sloot die in het midden wordt onderbroken door een brede dam waarop ter weerszijden van de toegang twee monumentale pijlers staan. Deze zijn boven een hardstenen plint gemetseld in lichtrode handvormsteen waalformaat met blokken tufsteen op de inspringende hoeken en bovenop een kroonlijst van kalksteen bekroond door een achtzijdige koperen lantaarn. In de voorzijde van beide pijlers is bovenin een zandstenen reliëf ingemetseld met een wapenschild omgeven door symbolen. De linker heeft betrekking op Willibrordus, de rechter op de congregatie van de broeders van O.L.V. van Lourdes. De dam heeft kwartrond gemetselde zijmuren van geel genuanceerde baksteen in koppenverband die overgaan in rechte muurdelen voorzien van een lage borstwering die uitloopt op de pijler. Voorbij de ingangspartij splitst de toegangsweg zich in twee divergerende wegen die via de twee poorten tussen het middendeel van het hoofdgebouw en beide zijvleugels leiden naar het achterterrein. Het voorterrein kent een monumentale, bij de driedelige frontarchitectuur aansluitende tuinaanleg met ter weerszijden van de twee toegangswegen drie grote trapeziumvormige vijverpartijen: een brede vijver voor het middendeel van het hoofdgebouw en ter weerszijden, voor beide zijvleugels een kleinere waarvan de oostrand evenwijdig loopt aan de zijvleugel.

Waardering

Het VOORTERREIN bestaande uit TUINAANLEG en TOEGANGSHEK is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. Het voorterrein is van stedenbouwkundig belang als bindend element van de aan de Kennemerstraatweg gesitueerde onderdelen van het complex 'Sint Willibrordus'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515981. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin Voorterrein
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek twee pijlers

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1940
globaal
Aanleg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
toegangshek