Kennemerstraatweg 7, 1851 AS te Heiloo

Inleiding

Aan de noordwestzijde van de Kennemerstraatweg en de rand van het villa-park Blockhove gelegen houten PRE-FABWONING 'Lutine' uit 1920 van het type blokhuis. Het is het eerste blokhuis dat in opdracht van de in 1918 door de adellijke familie Van Foreest opgerichte Bouw- en Exploitatiemaatschappij Nijenburg gebouwd werd op een gedeelte van haar landgoed Nijenburg. In datzelfde jaar volgden nog drie andere blokhuizen namelijk Kennemerstraatweg 41, Heerenweg 2 en het in 1944 gesloopte "Blockhove", eveneens aan de Kennemerstraatweg gelegen. Deze vier door de Duitse architect F. Abel ontworpen montagewoningen werden vervaardigd in de timmerfabriek van Christoph & Unmack te Niesky/Oberlausitz in Opper-Silezië en in onderdelen per trein naar Heiloo vervoerd. "Met het transport naar Nederland kwamen Duitse monteurs mee. De bouw duurde drie à vier maanden. De timmerman-aannemer J. Rus uit Heiloo voerde de eigenlijke bouw uit". Het exterieur heeft sinds de bouw enkele kleine veranderingen ondergaan. Reeds in de jaren twintig van de twintigste eeuw is de inpandige veranda linksvoor dichtgezet met grote vensters en de dakkapel boven de rechterzijgevel (NO) naar achteren toe verbreed. De dakkapel op het zuidwestelijke dakschild is in 1945 ter weerszijden verbreed. Van het kleine bordes tegen de rechterzijgevel is een portaal gemaakt. Het interieur verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat.

Beschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blokhuis van één bouwlaag onder een ruim overstekend en door rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn haaks staat op de weg. De achterste helft van het huis is onderkelderd. De met gekookte lijnolie behandelde houten bovenbouw rust op een circa 0,80 meter hoge gemetselde voeting van rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met knipvoeg. Op deze voeting ligt een balk met vierkante dwarsdoorsnede en hierop de 15,5cm brede en 7 cm dikke balken waaruit de wanden zijn opgebouwd. De van messing en groef voorziene balken zijn op de hoeken over elkaar gekeept met halfhoutse verbindingen. De balkeinden boven- en onderaan hebben een getrapt profiel. Halverwege de gevels zijn de buitenwanden en de haaks daarop staande dragende binnenwanden over elkaar gekeept. Aan deze balkeinden is eenzelfde profiel gegeven. De buitenwanden zijn aan de binnenzijde afgedekt met asfaltpapier en door een spouw gescheiden van een dunne binnenwand bestaande uit vertikale schroten. Op het zadeldak staan twee rechthoekige schoorstenen gemetseld van rode machinale waalsteen in halfsteens verband (de voorste is vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke vorm). De voorgevel (ZO) heeft rechts een op drie geschulpte korbelen rustend oriel met afgeschuinde zijden en een driezijdig bitumengedekt zadeldak. Dit oriel is voorzien van twee brede draairamen waarboven achtruits valramen en ter weerszijden een smaller draairaam waarboven een vierruits valraam. Al deze ramen zijn uitgevoerd als dubbele ramen bestaande uit een buitenraam dat met scharnieren bevestigd is aan een eveneens draaibaar binnenraam. Onder de twee grote liggende vensters links bevindt zich nog de uit vertikaal gerabat hout bestaande borstwering van de vroegere veranda. De eerste verdieping heeft een gering overstek waarboven een aan de uiteinden geprofileerde balk. De twee stolpramen erboven zijn voorzien van een twaalfruits bovenlicht en schuifblinden met bovenin jalouzieën. Het bovenste gedeelte van de voorgevel heeft een gering overstek en bestaat uit vertikale gerabatte planken die onderaan halfrond en geperforeerd zijn. Bovenin de gevel zit een ruitvormig vierruits venster. Aan de windveren van het overstekende zadeldak hangen ter bescherming van de achterliggende balken plankjes die onderaan halfrond en geperforeerd zijn: twee beneden, twee halverwege en één bovenin.

Om de houten buitenwanden zoveel mogelijk tegen regen te beschermen steekt het zadeldak ook boven beide zijgevels ruim uit op de aan het einde geprofileerde vierkante daksporen. Boven het portaal tegen de rechterzijgevel (NO) bevindt zich een balkon met een gering overstek op geprofileerde klossen (het balkonhek is in XXc vernieuwd). Het balkon is bereikbaar via een deur met glaspanelen in de rechter dakkapel. Rechts naast deze deur zitten twee draairamen met zesruits bovenlicht, en daarnaast, in het overstekende rechter deel van de dakkapel, twee stolpramen. Daaronder zijn hoog in de rechter gevelhelft twee draairaampjes met luik aangebracht (achter de rechter zit de provisiekast, achter de linker de wc) en in de voeting twee keldervensters: rechts een stolpraam, links een draairaam. De via een gemetselde trap met houten leuning bereikbare voordeur in de zuidoostwand van het portaal zat oorspronkelijk in de zijgevel, tussen het portaal en de hal. De linkerzijgevel (ZW) heeft in de linker helft twee gekoppelde draairamen met zesruits bovenlichten en schuifblinden en onderin twee draaiende kelderraampjes. De rechter gevelhelft heeft een stolpraam met twaalfruits bovenlicht en schuifblinden. De wanden van de dakkapel middenboven zijn evenals de overige buitenwanden samengesteld uit balken die op de hoek over elkaar gekeept zijn. De dakkapel is voorzien van gekoppelde draairamen met zesruits bovenlicht: drie in het midden en twee in de uitbreidingen ter weerszijden. Op het lessenaarsdak van de dakkapel liggen dezelfde pannen als op het zadeldak. Tegen de rechter helft van de achtergevel (NW) bevindt zich boven een rechthoekige uitbouw van de gemetselde voeting een veranda onder een door vier vierkante stijlen met bovenin geprofileerde consoles gedragen lessenaarsdak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De veranda is vanuit de woonkamer bereikbaar via een paneeldeur met bovenin jaloezieën in het verlengde van de (vernieuwde) steektrap midden voor de veranda. Achter deze deur zit een binnendeur met glaspanelen. Rechts naast de deur bevindt zich een stolpraam met twaalfruits bovenlicht en een schuifblind. De veranda heeft een borstwering van vertikale gerabatte planken (deze is aan de zuidwest- en noordwestzijde door de huidige eigenaar enigszins verlaagd om vanuit de kamer een beter uitzicht te krijgen op de tuin). Links naast de veranda leidt een gemetselde trap haaks op de gevel naar de verdiepte kelderdeur van vertikale kraalschroten. Boven deze deur zit het keukenvenster bestaande uit twee gekoppelde draairamen met zesruits bovenlichten (valramen). De keukendeur links hiervan is omstreeks 1960 evenals de trap ervoor vernieuwd. De laatste was oorspronkelijk van hout. Boven de begane grond is de achtergevel identiek aan de voorgevel, zij het dat de twee bovenramen verder uit elkaar staan.

Het interieur kent nog de oorspronkelijke indeling met een centrale hal waarin een bordestrap voorzien van gedraaide balusters. De dragende wanden van de rechthoekige vestibule en de erboven gelegen overloop zijn evenals de buitenmuren opgebouwd uit gestapelde balken. De hal heeft een vlak plafond van gerabatte schroten. Vanuit de hal en de overloop geven paneeldeuren toegang tot de omringende vertrekken. De wanden van de woonvertrekken bestaan uit vertikale gerabatte planken van grenen en oregon pine onder een op ooghoogte getrapt geprofileerde omgaande lijst, daarboven behang. In de "Herrenzimmer" rechtsvoor zijn de grenen wanden halverwege de jaren '30 door oregon-pine vervangen met behoud van de oorspronkelijke vorm. Links in de zuidwestwand van deze kamer zit een op het dichtgezette inpandige veranda uitkijkend stolpraam met twaalfruits bovenlicht, rechts een eenvoudige hoekschouw. De originele plafonds in deze kamer en de woonkamer zijn samengesteld uit imitatie-balken (planken) waartussen schrootjes. De woonkamer is onderverdeeld in twee oorspronkelijk door harmonicadeuren (liggen nu op zolder) gescheiden kamers en suite. Tussen de voorkamer en het dichtgezette balkon zit een draaideur met jaloezieën waarnaast rechts (ZW) een nieuw vast raam waarvoor een eveneens van jaloezieën voorziene schuifblind. In alle vier de hoeken van de woonkamer bevindt zich een vaste kast met zowel boven- als onderin een dubbele paneeldeur. Op de bestaande vloeren van de begane grond en de eerste verdieping is in de jaren '50 een nieuwe (parket)vloer gelegd. Tegen de oorspronkelijke wanden en plafonds van de kamers op de eerste verdieping zijn om tocht tegen te gaan in XXc schrootjes aangebracht. De vliering heeft een beschoten sporenkap waarvan de vierkante sporen rusten op een door twee standvinken ondersteunde nokbalk. De kelder onder de voorste helft van het pand is vanuit de hal bereikbaar via een houten steektrap onder de trap naar de eerste verdieping. De keldervloer is van beton, de wanden zijn gepleisterd, en de vlakke zoldering bestaat uit gerabatte planken. In de kelder liggen 's winters de originele houten bloembakken opgeslagen die in het voorjaar onder de vensters gehangen worden.

Waardering

Houten pre-fabwoning 'Lutine' van het type blokhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van als pre-fabwoning geleverd blokhuis uit het interbellum. Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks als pre-fabwoning geleverde blokhuizen aan de noord- en zuidzijde van de Heilooër Bossen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Pre-fabwoning blokhuis

Abel, F. ; Noord-Holland