Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516004
Complexnummer
516003 - boerderij en veestal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82651/42
Kadastrale aanduiding
Schoorl C 2001
Heereweg 58, 1871 EJ te Schoorl

Omschrijving

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken STOLPBOERDERIJ(1), onderdeel van het boerderijcomplex "Heerweg 58", onder een rietgedekt schilddak met de noklijn haaks op de Heereweg. Het dak is voorzien van een omgaande pannenrand van zwartgeglazuurde (voorschild) of gesmoorde (achter- en zijschilden) Hollandse pannen. Bovenin het voorschild staat een ronde schoorsteen van rode baksteen waarin spiraalvormige sierbanden van gele verblendsteen. De buitengevels zijn boven een gecementeerde plint gemetseld in rode machinale Waalsteen in kruisverband (voorgevel) of halfsteens verband (overige gevels), alle met snijvoeg. De halfsteens achter- en zijgevels hebben muurankers op halve gevelhoogte en bovenaan een bakgoot. De bakgoot boven de rechterzijgevel rust op geprofileerde gootklampen. De door een lijstgoot afgesloten voorgevel (W) telt vijf getoogde T-vensters: rechts twee, in het midden twee en links één. Rechts naast het linker venster bevindt zich een paneeldeur met twee gietijzeren deurroosters en een getoogd bovenlicht. In de bovenste helft van de segmentbogen boven de vensters is gele verblendsteen toegepast. In de rechterzijgevel (Z) bevindt zich links een keldervenster en rechts twee getoogde gietijzeren stalvensters. De linkerzijgevel (N) telt in totaal zeven tuimelraampjes. De achtergevel (O) heeft links een terugliggende opgeklampte darsdeur van staande kraalschroten met in de rechter deurhelft een kleine loopdeur. Rechts bevindt zich een opgeklampte staldeur van staande kraalschroten waarboven een bovenlicht. Tussen beide deuren is de achtergevel voorzien van drie kleine stalvensters.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex Heereweg 58 en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516003. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing