516006 - arbeiderswoning en koeienstal
Schoorl B 1744
Heereweg 140, 1871 EM te Schoorl

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken ARBEIDERSWONING), onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De woning bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Op de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale baksteen. De achtergevel heeft over nagenoeg de volle breedte een aanbouw (ca. 1917) onder een aangeluifeld lessenaarsdak met rode Hollandse pannen. De halfsteens buitenmuren zijn gemetseld in rode machinale Waalsteen met snijvoeg en voorzien van een dito plint. De kopse zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel en hebben eenvoudige windveren. De voorgevel (ZW) telt drie getoogde schuifvensters: links twee en rechts één. In de segmentbogen boven de drie vensters zijn koppen van gele baksteen toegepast. In de rechterzijgevel (ZO) bevindt zich een paneeldeur (XXb) met draairaampje en bovenlicht, en rechts, ter hoogte van de aanbouw, een T-venster. Middenboven heeft de rechterzijgevel twee gekoppelde openslaande ramen. De linkerzijgevel (NW) heeft middenboven een stolpraam. De oorspronkelijke achtergevel (NO) wordt door de uitbouw vrijwel aan het oog onttrokken op een smal muurgedeelte uiterst rechts na. Hierin bevindt zich een dichtgezet raampje. De linker helft van de uitbouw bevat twee gekoppelde openslaande ramen en een blokgoot op klossen, de rechter helft een stolpraam en een blokgoot op geprofileerde gootklampen. Boven het smalle rechter deel van de achtergevel bevindt zich eveneens een blokgoot op klampen. De smalle noordwestzijde van de uitbouw is voorzien van een klein venster. In de noordwestgevel van het aangebouwde portaal middenachter bevindt zich een klein uitzetraam, in de zuidoostgevel een paneeldeur met bovenin een vierruits raam. De smalle noordoostgevel van het portaal is gesloten.

Waardering

De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Heereweg 140 en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.