Schoorl A 821
Hargerzeeweg 9, 1873 HK te Groet

Inleiding

VILLA "Oase" werd in 1935 gebouwd naar ontwerp van architect Hans Elte in de kenmerkende bouwtrant van de architectenbeweging "Groep '32", een combinatie van traditionalistische en Nieuw-Zakelijke elementen. Opdrachtgever en tevens aannemer was timmerman-aannemer Cornelis Arieszoon Hoogvorst Gzn.

Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken villa van twee bouwlagen onder een plat dak met gering overstek. Het houten dak is gedekt met asfaltmastiek en grind. De gemetselde buitenmuren zijn witgepleisterd boven een enigszins terugliggende plint van gele verblendsteen IJsselformaat in klezoorverband met licht verdiepte voeg. De plint van het halfrond uitgebouwde trappenhuis halverwege de linkerzijgevel is gemetseld in koppenverband. Onder het dakoverstek zijn de buitenmuren voorzien van vertikale ventilatie-openingen. Beganegronds op de hoek van de voor- en de linkerzijgevel een portiek met vierkante plattegrond en op de hoek een stalen kolom waarop de verdieping rust. In de achterwand van het portiek bevindt zich de voordeur (XXc), geflankeerd door zesruits raampartijen tot op vloerniveau. In de zijwand een draairaam en links in de hoek een houten brievenbus. De voorgevel (W) heeft op de parterre twee grote liggende vaste ramen. Recht boven deze vensters is de eerste verdieping voorzien van twee driedelige vensters van dezelfde grootte, elk bestaande uit een vast middenraam met links hiervan een openslaand raam en rechts een uitzetraam. Links bevat de verdieping een vierkant tweedelig venster waarin rechts een openslaand raam en links een uitzetraam. Boven het portiek is in koperen letters de naam "OASE" aangebracht. De gesloten linkerzijgevel (N) is in het midden voorzien van een halfrond uitgebouwd trappenhuis. In de westzijde hiervan bevindt zich bovenin de begane grond een roosvenster, in de oostzijde een opdekdeur en daarboven een smal hoog tweeruits venster. De deur geeft toegang tot het voormalige kolenhok onder de trap. In de risalerende linkerhelft van de rechterzijgevel (Z) bevindt zich een dubbele terrasdeur waarboven een dubbele balkondeur die opent op een klein balkon. Alle vier deurhelften zijn voorzien van een staand raam. Het balkon bestaat uit een tussen U-balken gestorte betonnen vloer en een uit ijzeren buizen samengesteld balkonhek. Boven het terras bevindt zich een pergola bestaande uit een rij van vier (holle) kolommen van asbestcement die een houten lattenwerk dragen. De terugliggende rechter gevelhelft is op de begane grond gesloten en op de verdieping voorzien van een enkele balkondeur (met staand raam) waarvoor een vergelijkbaar, maar smaller balkon. De balkondeur wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een vast en een openslaand raam. De achtergevel (O) telt op de eerste verdieping drie driedelige vensters als in de voorgevel, maar met het uitzetraam links en het openslaande raam rechts. De begane grond is van rechts naar links voorzien van een driedelig venster als boven, een uitzetraam, een achterdeur waarin een staand raam en een opdekdeur met rond raampje naar de bijkeuken. De bijkeukendeur wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een uitzetraam, de achterdeur door een uitzetraam en een openslaand raam. Het interieur verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer vlakke opdekdeuren en boardplafonds, een houten bordestrap in het trappenhuis en in de woonkamer een haard bestaande uit een vloer van zwarte tegels, een achterwand van beigekleurig marmer en een uit de muur komende zwartmarmeren plaat rustend op twee groenmarmeren kolommen.

Waardering

De villa "Oase" uit 1935 is van algemeen belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en representatief voorbeeld van een villa in de kenmerkende bouwtrant van de architectenbeweging "Groep '32". Tevens is de villa van belang als karakteristiek voorbeeld uit het oeuvre van de architect H. Elte.

Functionalisme
traditionalistische en Nieuw-Zakelijke elementen, Groep '32