Schoorl F 1319
Kerkbrink 12, 1873 HH te Groet
Kerkbrink 13, 1873 HH te Groet

Inleiding

(Voormalige) ARBEIDERSWONING uit 1889 die in 1903 is uitgebreid tot een dubbele arbeiderswoning. Het rechter gedeelte werd in 1889 gebouwd in opdracht van Jacob Bouwen, die na de uitbreiding in 1903 het linker gedeelte ging bewonen. In de jaren zestig van de twintigste eeuw is het pand in gebruik genomen als atelierwoning.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbele arbeiderswoning van één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de Kerkbrink. Aan de achterzijde bevindt zich een aangeluifeld lessenaarsdak boven de keuken en de voormalige kleinveestalling. De buitenmuren zijn halfsteens uitgevoerd. De voorgevel (NO) is opgetrokken in rode machinale Waalsteen in halfsteens verband en wordt afgesloten door een goot op gesneden klossen. De rechter woning heeft aan de voorzijde een negenruits schuifvenster, de linker woning twee zesruits schuifvensters. Alle drie vensters zijn voorzien van luiken.

De kopse zijgevels zijn beide uitgevoerd als een geblokt gepleisterde topgevel met eenvoudige windveren en een makelaar. In de linkerzijgevel (ZO) bevindt zich links een in de keuken uitkomende paneeldeur met gietijzerwerk, en in het midden een klein stolpraam (waarnaast rechts een uitzetraampje van na de bouwtijd). Middenboven geeft een opgeklampt luik met bovenlicht toegang tot de voormalige hooizolder. De rechterzijgevel (NW) bevat in het midden twee gekoppelde openslaande ramen en middenboven een stolpraam. Van de lage achtergevel (ZW) is de rechter helft op de verdwenen blokgoot na nog oorspronkelijk (metselwerk als voor) en zowel rechts als links voorzien van een klein venster. Inwendig bevat het pand enkele interieurelementen uit de bouwtijd waaronder in de keuken en het aangrenzende vertrek een vloer van rode en grijze plavuizen in schaakbordpatroon, en boven de laatstgenoemde ruimte en het linker gedeelte van de woonkamer een enkelvoudige balklaag waarop een uit brede delen bestaande zoldervloer. Van de bedstedenwand achterin de woonkamer resteert de achterwand. In de uit brede delen bestaande rechter wand van de keuken bevindt zich een opgeklampte deur die toegang geeft tot de voormalige geitenstalling middenachter. Het linker gedeelte hiervan heeft nog een vloer van gele IJsselsteentjes. De pannen van het aangeluifelde lessenaarsdak boven de stal en de keuken zijn met riet onderschoten.

Waardering

De (voormalige) dubbele arbeiderswoning is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Tevens heeft het pand situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kerkbrink, bij de hervormde kerk van Groet.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Atelierwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)