Schoorl D 2219
Duinweg 18, 1871 AC te Schoorl

Inleiding

VILLA uit 1914 in Overgangsarchitectuur met interieuronderdelen in Art Nouveau-trant en Amsterdamse Schoolstijl. De villa werd in opdracht van veehouder Hendrik Kuiper gebouwd door aannemer P. Verweel die vermoedelijk ook het ontwerp leverde. In 1930 liet bloembollenkweker Gerbrand Kieft het pand aan de linkerzijde over de volle breedte vergroten naar ontwerp van de Helderse architect G. de Beurs Gz. Gelijktijdig werd rechtsachter een kleine rechthoekige bijkeuken aangebouwd. Deze aanbouw is in 1939 naar ontwerp van de Schoorlse architect P. Wildeboer vergroot tot zijn huidige omvang. De villa ligt tegen een duinhelling aan de westzijde van de Duinweg.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan opgetrokken pand van één bouwlaag onder een met bruingeglazuurde muldenpannen gedekt tentdak. De zolderverdieping is voorzien van een borstwering en aan de linkerzijde tot de volle hoogte recht opgetrokken. Het tentdak wordt bekroond door een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen waarop een betonnen plaat. De in dito baksteen met snijvoeg uitgevoerde buitengevels zijn voorzien van een plint in kruisverband en daarboven gemetseld in kruisverband (voorgevel) of halfsteens verband (achter- en zijgevels). Bovenaan worden de gevels afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde gootklossen. De lekdorpels onder de vensters zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel (O) heeft links een vijfzijdige erker van twee bouwlagen onder een eveneens vijfzijdig dak dat insteekt in het tentdak en bekroond wordt door een terracotta piron. In het brede middendeel van de erker bevindt zich zowel op de parterre als de verdieping een driedelig schuifvenster en in de afgeschuinde hoeken ter weerszijden een smal schuifvenster. Het metselwerk van de erker wordt verlevendigd door gepleisterde banden ter hoogte van de boven- en onderdorpels van de vensters en dito spekblokken ter weerszijden van de wisseldorpels. In het midden van de voorgevel bevindt zich de via een hardstenen stoep van drie treden bereikbare voordeur, een paneeldeur voorzien van een draairaampje waarboven een getoogd vijfruits raam van geslepen glas en een bovenlicht. Het laatste wordt evenals de twee schuifvensters rechts van de voordeur ontlast door een segmentboog waaronder een boogvulling van afwisselend bruine en oranje geglazuurde rechthoekige tegeltjes in halfsteens verband. Onder de lijstgoot van de rechter gevelhelft bevindt zich een fries van ruitvormig gemetselde rode baksteen die zich voortzet bovenlangs de rechterzijgevel. Halverwege de genoemde lijstgoot staat een dakkapel waarvan de zijkanten bekleed zijn met rode daktegels en de voorzijde is samengesteld uit een getoogd driedelig venster waarboven een gebogen kroonlijst. In de rechterzijgevel (N) bevindt zich rechts een schuifvenster en links een smal schuifvenster.

De aanbouw tegen de linkerzijgevel (Z) is opgetrokken in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. De achterste helft van de aanbouw heeft een plat dak met overstek, de hoger opgetrokken voorste helft een omgaand U-vormig schilddak waarvan de ingezwenkte buitenste dakvlakken gedekt zijn met bruingeglazuurde daktegels met een gebogen onderzijde, en bekroond worden door een geglazuurde terracotta vorstkam. Middenachter op het schilddak staat een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. De voorste helft van de aanbouw is aan de voorzijde (O) voorzien van drie gekoppelde schuiframen en aan de linkerzijkant (Z) van een driezijdige erker met in de schuine zijden een venster met bovenlicht en in de voorzijde een via een hardstenen stoep van twee treden toegankelijke dubbele terrasdeur met bovenlicht. De erker heeft een plat dak dat evenals het omgaande schilddak voorzien is van een overstek met een gegolfde onder- en een geprofileerde bovenrand. De aanbouw met plat dak is aan de linkerzijde voorzien van een lagere uitbouw met plat dak waarin rechts een paneeldeur met raampje en links een tweedelig venster voorzien van ondoorzichtig glas. In de boven het platte dak van deze uitbouw uitstekende muurstrook van de aanbouw bevinden zich twee liggende bovenlichten. Tegen de uitbouw is linksachter een hoge vierkante schoorsteen opgetrokken van rode machinale waalsteen met een dekplaat van uitgewassen grindbeton. De achtergevel (W) van de aanbouw is voorzien van een hoog in de gevel geplaatst liggend tweedelig venster. Binnen het omgaande schilddak van de aanbouw bevindt zich een dakterras dat vanuit de villa toegankelijk is via een dubbele balkondeur rechtsboven in de linkerzijgevel. Links op de verdieping bevindt zich een schuifvenster. Ter hoogte van de boven- en onderdorpel van dit venster is de linkerzijgevel voorzien van een gepleisterde band.

De achtergevel (W) heeft van rechts naar links een dubbele paneeldeur met bovenlicht en in elke deurhelft een raam, een enkele paneeldeur met een smal zij- en bovenlicht, en links de aangebouwde bijkeuken onder een plat dak met overstek. De in 1939 tot portaal verbouwde bijkeuken vormt de verbinding met de uit dat jaar daterende uitbreiding rechtsachter. De laatste is gebouwd op een rechthoekig grondplan en één bouwlaag hoog onder een met bruingeglazuurde muldenpannen gedekt wolfsdak met de noklijn evenwijdig aan de weg. De voormalige bijkeuken en de latere aanbouw rechtsachter zijn gemetseld in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg en voorzien van paneeldeuren en enkele en gekoppelde ramen van verschillend type. Het interieur van de villa en de latere aanbouwen verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de gang een tochtdeur die, evenals het bovenlicht erboven, voorzien is van geëtst glas met florale motieven in Art Nouveau-trant, in de kamer rechtsvoor schuifblinden aan de binnenzijde van de vensters, in de woonkamer een zwartmarmeren schouw en een stucplafond met omgaande lijst en middenornament, in de via een dubbele glas-in-looddeur toegankelijke aangebouwde kamer linksvoor een rijk uitgewerkte betegelde schouwpartij in Amsterdamse Schoolstijl en een stucplafond met een vakindeling en florale midden- en hoekornamenten, linksachter een ruime badkamer die evenals het aangrenzende toilet voorzien is van een granitovloer en een tegellambrisering welke zich voortzet rond het ligbad, in de keuken rechtsachter een aanrecht met waterpomp, en in de slaapkamer linksvoor op de eerste verdieping een zwartmarmeren schouw, een marmeren wastafel en een stucplafond met een middenornament van gestileerde brandnetels. De wanden van zijn voorzien van gestempelde en geschilderde decoratieve randen in Art Nouveau-trant.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels zowel uit- als inwendig gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de karakteristieke Overgangsarchitectuur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw met bijzondere interieuronderdelen in Art Nouveau-trant en Amsterdamse Schoolstijl. Het pand heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging tegen een duinhelling.

Beurs de Gz, G. ; Noord-Holland
Kuiper, H. ; Noord-Holland