Schoorl B 1467
Heereweg 194, 1871 EN te Schoorl

Inleiding

STOLPBOERDERIJ uit 1884. Deze relatief kleine stolp van het Noord-Hollandse type werd gebouwd in opdracht van Grietje Kager-Bakker ter vervanging van een verder van de weg af gesitueerde voorganger. De koestal liep oorspronkelijk door tot aan de voorgevel en bood plaats aan 12 koeien. De boerderij is gesitueerd op de hoek van de Heereweg en de Egbertslaan en ligt teruggerooid. Een recht door hagen omzoomd pad leidt naar de voordeur.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken stolpboerderij onder een rietgedekt schilddak met een korte nok haaks op de Heereweg. Het dak is voorzien van een omgaande pannenrand van zwarte geglazuurde Friese golfpannen. Het voorschild heeft een spiegel van dezelfde pannen met bovenin een ronde schoorsteen van rode baksteen waarvan de vierkante basis voorzien is van een jaartalsteen "1884". Op het achterschild staat een vierkante schoorsteen van rode baksteen. Beide schoorstenen hebben bovenin twee sierlagen van gele baksteen. De halfsteens achter- en zijgevels zijn boven een gecementeerde plint gemetseld in rode machinale Waalsteen met snijvoeg en voorzien van schootankers op halve gevelhoogte. De voorgevel (ZW) is opgetrokken in rode machinale baksteen (formaat circa 17 x 4 cm) in kruisverband met snijvoeg en voorzien van geblokt gemetselde hoekpilasters waarvan de terugliggende metsellagen tussen de blokken uitgevoerd zijn in gele verblendsteen. De voorgevel telt vier getoogde schuifvensters (T-ramen waaruit de middenroede gezaagd is) voorzien van jaloezieën met bovenin gekruld snijwerk: links en rechts één venster en in het midden twee. Rechts van het linker venster bevindt zich de voordeur, een paneeldeur met het originele gietijzeren deurrooster voorzien van een koeienkop en daarboven een getoogd bovenlicht. In de segmentbogen boven de vensters is gele verblendsteen toegepast en ter hoogte van de lekdorpels wordt het muurwerk verlevendigd door een overhoekse muizentand van afwisselend rode baksteen en gele verblendsteen. De voorgevel wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen.

De linkerzijgevel (NW) telt vijf kleine getoogde tuimelraampjes onder segmentbogen van om en om twee gele en twee rode koppen.

De rechterzijgevel (ZO) heeft rechts een halfrond gietijzeren stalvenster waarboven een rondboog die op dezelfde wijze is opgebouwd als de laatstgenoemde segmentbogen. Links in de achtergevel (NO) bevindt zich de terugliggende darsdeur, een opgeklampte dubbele deur van staande kraalschroten met in de rechter deurhelft een loopdeurtje. De staldeur rechts in de achtergevel is voorzien van een vierruits raam en een bovenlicht.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een klein vierkant met zowel aan de voorzijde als aan de linkerkant een ruim overstek. Bovenin het vierkant hangt een katrol waaraan de hooiroken omhoog gehesen werden. De twee rookkanalen zijn gepleisterd en voorzien van een ijzeren spekluik. Van de koestal links van het vierkant is het achterste gedeelte nog intact. De koestal heeft een gangpad van gele IJsselsteentjes, een grup van blauwbakken en een verhoogde koestand met een rand van dito baksteen. Ook de uit brede horizontale delen samengestelde koeschotten zijn hier nog aanwezig. De zoldervloer boven de koestal bestaat uit een enkelvoudige balklaag waarop brede vloerdelen. Het achterom middenachter heeft een vergelijkbaar balkenplafond. Midden in de achterwand van het achterom bevindt zich een eenvoudige schouw met boven de haardopening een bordenplank rustend op twee consoles voorzien van een diamantkop. De uit brede staande delen samengestelde achterwand rechts van de schouw is voorzien van een turfkastje en een legkast met opgeklampte deur. Van de dars rechts van het vierkant is het gedeelte bij de darsdeur op de verdwenen houten darsvloer na nog intact.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Tevens heeft de boerderij situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Heereweg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij