Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516030
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 maart 2003
Kadaster deel/nr: 
82636/109
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlemmermeer
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Halfweg
X-Y coördinaat: 
111803 - 488552

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORSTATION, gebouwd omstreeks 1915 in de trant van het Nieuwe Bouwen, naar ontwerp van architect J.B. van Loghem in opdracht van de Kennemer Electriciteits Maatschappij (K.E.M.) die na overname door de provincie in 1917 Provinciaal Energiebedrijf van Noord-Holland (P.E.N.) zou gaan heten. Het trafostation is gelegen aan de westzijde van de Schoolstraat. Het betreft hier een eenmalig uitgevoerd type trafostation binnen een serie ontwerpen die Van Loghem tussen 1914 en 1920 voor K.E.M. en P.E.N. maakte. Het trafostation werd gerestaureerd in 1984.

Omschrijving

Vrijstaand trafostation, gebouwd op rechthoekige plattegrond met oost-westgerichte lengte-as. Aan de oostzijde is een toren op rechthoekige grondslag opgenomen. Het pand heeft een hoogte van een bouwlaag onder vrijwel plat dak, bedekt met dakleer. Het kleine tentdak van de toren is eveneens voorzien van dakleer. Het pand is opgetrokken in ruw gepleisterd muurwerk boven een plint in geel-grauwe baksteen, gemetseld in halfsteens- verband en afgezet met een rollaag. Het zuidelijk deel van het pand wordt rondom afgesloten door een betonnen cordonband waarboven zich een lichtstrook met glazen bouwstenen bevindt. Het noordelijk deel wordt afgesloten door een cordonband (zonder lichtstrook).

De voorgevel (O) heeft in het midden de risalerende toren, waarin een in geel en zwart uitgevoerd tegeltableau is aangebracht met de letters "K.E.M.". Op ooghoogte bevindt zich in de voorgevel van de toren een tegel met waakhond, in de linkerzijgevel van de toren bevindt zich naast een rechthoekige metalen toegangsdeur een tegel met haan. Boven de deur bevindt zich een in rode tegels uitgevoerde verticale streep in het pleisterwerk die de verticaliteit van de toren benadrukt. De toren wordt afgesloten door een betonnen cordonband, waarboven een strook met glazen bouwstenen en tentdak zijn aangebracht. De ontluchting vond tevens via de toren plaats. Links van de toren is de voorgevel blind, rechts van de toren bevat de voorgevel een dubbele rechthoekige metalen deur. Onder de cordonband van de voorgevel zijn enkele kleine ontluchtingsroosters aangebracht.

De linkerzijgevel (Z) bevat in het midden een grote rechthoekige dubbele houten deur met hardstenen onderdorpel, smeedijzeren gehengen en een zesruits-bovenlicht.

De achtergevel (W) heeft links een rechthoekige stalen deur. Onder de cordonband zijn vier kleine ontluchtingsroosters aangebracht.

De rechterzijgevel (N) is blind.

Waardering

Het transformatorstation is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van utiliteitsbouw uit het tweede decennium van de 20ste eeuw, opgetrokken in de trant van het Nieuwe Bouwen. Daarnaast is het object van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect J.B. van Loghem.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSchoolstraat181165 HCtussen 16 en 20Halfweg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Haarlemmerliede en SpaarnwoudeM1575
Haarlemmerliede en SpaarnwoudeM1576

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
FunctionalismeNieuwe Bouwenonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging
19841984exactrestauratie