Sliedrecht H 9131
Molendijk 208, 3361 ER te Sliedrecht

Inleiding

WOONHUIS van het type dijkwoning uit omstreeks 1860 gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl met elementen uit het Neo-Classicisme. Het pand werd oorspronkelijk bewooond door de fam. A. Volker, directeur van het gelijknamige baggerbedrijf. Toen in 1885 het naastgelegen pand (204) werd opgeleverd kreeg de woning een kantoorfunctie. In 1938 werd het kantoorpand aan de achterzijde met een serre uitgebreid naar ontwerp van de architect Den Boogaard. Momenteel zijn hier de bibliotheek en het archief van het Baggermuseum ondergebracht. Het pand maakt onderdeel uit van de 19e eeuwse bebouwing aan de Molendijk en het complex van voormalig directeurswoningen van de familie Volker. Het pand staat met de nokrichting parallel aan de dijk.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken in ijsselsteen en heeft een zadeldak dat is bedekt met gesmoorde kruispannen. De eenlaagse, symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een hardstenen plint en is afgesloten door een eenvoudige, houten kroonlijst. Hardstenen plint. Centraal de ingangspartij bestaande uit een houten paneeldeur met een glas-in-lood bovenlicht gevat in een geprofileerde omlijsting met kroonlijst; aan weerszijden van de deur smalle zijlichten en houten panelen. Boven de entree een dakkapel in houten omlijsting. Aan weerszijden van de entree twee zesruits schuifvensters met glas-in- loodbovenlichten en met houten luiken. Hanekammen en hardstenen dorpels.

De achterzijde bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een eenvoudige houten daklijst en geleed door drie vensterassen voorzien van vierruitsvensters onder hanekammen; op de onderverdieping zijn de vierruitsvensters van een groter formaat; hardstenen dorpels.

In de linkerzijgevel een klein ruitvormig kelderraampje en op de verdieping twee vierruitsschuifvensters.

Aan de rechterzijgevel een aanbouw over twee verdiepingen met gepleisterde gevels. In de achtergevel van de aanbouw ter plaatse van de onderverdieping een groot venster; op de verdieping een groot venster met een meerruits bovenlicht.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalig woonhuis van baggeraarfamilie Volker.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een in eenvoudige stijl gebouwde dijkwoning met elementen uit het Neo-Classicisme.

Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging direct aan de Molendijk en heeft samen met de overige notabelenwoningen, die grotendeels in bezit van de familie Volker waren, ensemblewaarde.

Uitbreiding met serre naar ontwerp Den Boogaard

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Dijkwoning