Sliedrecht K 3992
Molendijk 181, 3361 EM te Sliedrecht

Inleiding

WOONHUIS van het type dijkhuis gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl met elementen uit het Classicisme. Het pand werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd waarna het in 1916 in opdracht van de toenmalige bewoner Adriaan Volker werd verbouwd naar tekeningen van de architect B. Bilderbeek uit Dordrecht. Het pand ligt met de nokrichting parallel aan de dijk en maakt onderdeel uit van het complex van directeurswoningen van de baggerfamilie Volker. In de tuin van het huis staat een eenvoudig houten tuinhuisje. Rechts van het huis wordt de tuin aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

Woonhuis gebouwd als dijkwoning, opgetrokken in ijsselsteen onder een met gesmoorde Friese pannen gedekt zadeldak. De voorgevel (zuid) achter een betegelde stoep heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een kroonlijst. Symmetrische indeling met centraal geplaatste entree onder een bovenlicht met geslepen glazen diamantkop omgeven door een decoratieve roedenverdeling. De entree bevindt zich binnen een omlijsting met hoofdgestel en wordt geflankeerd door twee twaalfruits schuifvensters met luiken onder strekkenbogen. Direct boven de omlijsting van de entree is een vlaggenmast bevestigd. Midden boven de voorgevel een gemetselde dakkapel, met natuurstenen klauwen aan weerszijden, onder een zadeldak met frontonvormige top en een drielicht venster.

Centraal tegen de twee bouwlagen tellende, hoog opgetrokken achtergevel (noord), die is afgesloten middels een gemetselde opengewerkte balustrade, is een driezijdig uitgebouwd torenvormig deel geplaatst onder een driezijdig schilddak met piron op klossen.

In de toren zijn op verschillende verdiepingshoogten meerruits traplichten geplaatst gevuld met glas-in-lood. Links hiervan op de begane grond een loggia steunend op ronde kolommen met een architraaf. Daarachter meerruits terrasdeuren met meerruits zijlichten. Op de verdieping daarboven drie smalle staande meerruits vensters met glas-in-lood in de bovenlichten. Rechts van het torenvormige bouwdeel, op de begane grond een entree onder een bovenlicht met levensboom. Rechts een zesruits schuifvensters, links een tweelicht venster. Daarboven twee beluikte zesruits schuifvensters. Ter plaatse van de zolderverdieping een balkon met een gemetselde opengewerkte balustrade. De linker zijgevel (west) heeft ter plaatse van de onderverdieping twee meerruits vensters en in de geveltop eveneens twee vensters. De rechter zijgevel (oost) is voorzien van enkele vensters in de onderverdieping, een beluikt twaalfruits venster ter plaatse van de parterre en twee vensters in de geveltop.

Bijzonder gaaf INTERIEUR met oorspronkelijke indeling. Tochtportaal met marmeren vloer en tochtdeur met roedenverdeling en glas-in-loodvullingen in het bovenlicht. Centrale gang met marmeren vloer en tegellambriseringen. Houten paneeldeuren. Representatieve vertrekken aan weerszijden van de gang met marmeren schouwen. Woonkamer met balkenplafond voorzien van moerbalken met bewerkte sleutelstukken. Suitedeuren met kasten. Voormalige serre met tegellambrisering.

Souterrain met tegelvloer. Tuinkamer met betegelde schouw voorzien van maritieme motieven. Toilet met gietijzeren hoekfontein. Slingertrap met bordes voorzien van houten trappalen en een houten balustrade.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalig woonhuis van Adriaan Volker toenmalig directeur van de gelijknamige, inmiddels nationaal en internationaal vermaarde, baggerfirma.

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dijkwoning met elementen uit het Classicisme en wegens de aanwezige oorspronkelijke interieuronderdelen.

Het pand is wat betreft in- en exterieur gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging direct aan de Molendijk en heeft als onderdeel van het complex van directeurswoningen van dezelfde familie aan de overkant van de weg tevens ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Dijkwoning