516047 - Boerderijcomplex
Bergschenhoek A 6709
Bij Oosteindseweg 64, 2661 EE te Bergschenhoek
Bij Oosteindseweg 66, 2661 EE te Bergschenhoek

Inleiding

SCHUUR in Ambachtelijk Traditionele stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw, behorende bij het boerderijcomplex Oosteindseweg. De schuur ligt ten oosten van de boerderij met de nokrichting haaks op de weg. De schuur is op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

De schuur is opgetrokken in een geel IJsselstenen kruisverband op een rechthoekige plattegrond onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met drie dakschilden; een windvaan op de nok. De frontgevel (noord) heeft drie zevenruits halfronde stalvensters en windveren. De lange zijde aan de kant van de boerderij heeft drie opgeklampte gedeelde deuren, een deur onder een drieruits bovenlicht en een nieuwe deur, geflankeerd door nieuwe ramen. Langs de kap loopt een nieuwe goot op ijzers. De achterzijde heeft een houten aanbouw met golfplaten lessenaarsdak. De andere lange zijde heeft drie zevenruits ramen met ronde bovenlichten, een deur en een zelfde moderne ingangspartij als aan de tegenovergelegen kant.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie.

De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en fuctionele relatie die de schuur met de boerderij onderhoudt.

De schuur is gaaf in hoofdvorm.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)