Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516066
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Vredeburg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
10603/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Castricum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Limmen
X-Y coördinaat: 
108446 - 509457

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STOLPBOERDERIJ, genaamd 'Vredenburg' uit 1869. Deze verlengde stolp van het afgeleide Noord-Hollandse type heeft een voorgevel in neoclassicistische trant met een brede dakopbouw bekroond door een driehoekig fronton. De boerderij is opvallend ruim gesitueerd in het centrum van het buurtschap Dusseldorp. De boerderij is op een ruim erf aan de oostzijde van de Dusseldorperweg en de zuidzijde van de daarop uitkomende Vredenburglaan gelegen. In 1996 zijn de achtergevel en het achterste gedeelte van de rechterzijgevel vernieuwd. In dat jaar heeft de boerderij ook haar agrarische functie verloren.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij deels onder een rietgedekt schilddak met een rijk in vormen gesneden spiegel (voor) en omgaande pannenrand van zwarte geglazuurde Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode handvormsteen (formaat 18 x 4 cm) in kruisverband met knipvoeg (de achtergevel en het achterste gedeelte van de rechterzijgevel waren oorspronkelijk in hetzelfde metselwerk uitgevoerd). Bovenlangs de zij- en achtergevels bevindt zich een bakgoot op klampen. De symmetrische voorgevel (W) wordt door vier geblokte pilasters in drieën geleed en afgesloten door een hoofdgestel met guttae onder de kroonlijst. In het linker en rechter geveldeel bevinden zich twee getoogde schuifvensters (oorspronkelijk zesruits). Het middendeel heeft twee dubbele tuindeuren beide voorzien van vier glaspanelen en een getoogd tweeruits bovenlicht. Boven het middendeel is een even brede dakopbouw gemetseld die bekroond wordt door een driehoekig houten fronton rustend op gepleisterde hoekpilasters met paneelvelden. Het fronton heeft een opliggend floraal middenmotief en lijstwerk met guttae. In de dakopbouw bevinden zich twee getoogde zesruits schuifvensters waartussen een eerste steen met de tekst "DEZE EERSTE STEEN VAN DIT GEBOUW IS GELEGD IN 1869 DOOR P.J. PEPPING OUD 20 JAREN". De dakopbouw heeft een zadeldak waarop eveneens zwarte geglazuurde Hollandse pannen.

De linkerzijgevel (N) telt drie halfronde gietijzeren stalvensters en heeft rechts een paneeldeur met getoogd bovenlicht voorzien van een gietijzeren levensboom. Links hiervan bevindt zich een zesruits getoogd schuifvenster waaronder een getoogd keldervenster (thans dichtgetimmerd). De rechterzijgevel (Z) heeft links van het midden een paneeldeur met een getoogd bovenlicht voorzien van een gietijzeren levensboom. Rechts komen een zevental stalraampjes voor, geheel links een modern venster en een recht afgesloten deur.

De terugliggende darsdeur rechts in de achtergevel (O) is uitgevoerd als een opgeklampte dubbele deur van gerabatte planken. Het inwendige houtskelet bestaat uit een dubbel vierkant met zowel aan de voor- als achterzijde een overstek. De darsvloer heeft nog de originele bestrating van roodbruine handvormsteentjes.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij is verder van belang vanwege de estethische kwaliteiten in detailleringen. De stolpboerderij heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging bij een driesprong in het centrum van het buurtschap Dusseldorp.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDusseldorperweg641906 ALDusseldorpLimmen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Afgeleide Noordhollandse type

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LimmenA4022

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantstijlzuiver
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18691869exactvervaardiging
19961996exactverbouwing

achtergevel, deel rechterzijgevel vernieuwd