516083 - Joodsche werkdorp Nieuwesluis
Wieringermeer A 486
Nieuwesluizerweg 42, 1774 PE te Slootdorp

Omschrijving

Voormalig GEMEENSCHAPSGEBOUW op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag met hoge kapverdieping onder een beschoten zadeldak. In de zuidwestelijke hoek is een volume uitgebouwd dat twee bouwlagen telt onder een zadeldak met lagere nokhoogte en dakvoet. De dakschilden zijn met verbeterde rode Hollandse pannen gedekt. De kapvoeten liggen aan de lange zuidgevel hoger dan aan de noordgevel.

Het asymmetrisch opgezette gebouw is opgetrokken in geelrode baksteen. De verdieping is grotendeels zwart gepotdekseld. De geveltop aan de kopse westzijde (uitbouw) heeft verticaal beschot. Het muurwerk heeft een zwartgeteerde omgaande plint. Tussen plint en opgaand muurwerk bevindt zich een witte horizontale band. Op de overgang van hoofdvolume en westelijke uitbouw staan twee schoorstenen: aan de zuidzijde een hoogopgaande rechthoekige schoorsteen met de smalle zijde in het muurvlak, aan de noordzijde een schoorsteen die het dakschild direct onder de nok doorsnijdt.

Aan de kopse oostzijde is het zadeldak met een uilenbord en laag doorgetrokken wolfeind afgesloten, met de kapvoet ter hoogte van de verdiepingvloer.

De zuidelijke langsgevel is als voorgevel behandeld en bezit links een uit het midden geplaatste ingangspartij met trappenhuis, dat de westelijke uitbouw scheidt van het gemeenschapsgedeelte. Het kozijn dat een entree en een groot traplicht bevat, bestaat voornamelijk uit glas en loopt van de begane grondvloer tot aan de kapvoet. In de eerste bouwlaag heeft dit kozijn vier deuren, elk met grote vierruits glaspanelen en afgesloten met een luifel, daarboven heeft het kozijn drie rijen van vier boven elkaar geplaatste ramen. Elke rij wordt afgesloten door een getoogd bovenlicht.

In het grotendeels gesloten, korte geveldeel links van de ingangspartij bevinden zich op de begane grond vier smalle, terugliggende toiletvensters en op de verdieping een liggend kozijn met vier vierruits ramen. Ter hoogte van de westelijke uitbouw op de begane grond een meerdelig kozijn met meerruits roedenverdeling en op de verdieping een liggend kozijn met drie vierruits ramen. Het lange gevelgedeelte rechts van de ingangspartij heeft op de begane grond een reeks van vijf grote achtdelige kozijnen met meerruits roedenverdeling in de bovenlichten. Deze reeks wordt door een liggend driedelig kozijn met meerruits roedenverdeling van de ingangspartij gescheiden. De gepotdekselde verdieping heeft een doorlopende liggende vensterreeks met meerruits roedenverdeling in de bovenlichten.

De westelijke kopgevel - de voorgevel van de uitbouw - heeft links een getoogde darsdeur. Rechts daarvan een door een meerdelig venster met meerruitsroedenverdeling geflankeerde smalle paneeldeur met luifel en bovenlicht. De verdieping heeft twee meerruits vensters, de beschoten geveltop één meerruits venster.

De oostelijke kopgevel heeft rechts de getoogde darsdeur. Links daarvan een kozijn met dubbele deur en flankerend venster. Links daarvan een nabij de hoek met voorgevel (Z) gesitueerd vierdelig venster.

De lange noordgevel heeft een bouwlaag door de tot de verdiepingsvloer doorgetrokken kapvoet. Nabij de gevelhoeken is de gevel grotendeels gesloten, afgezien van een reeks van vier smalle en hooggeplaatste verticale vensters. Daartussen bevinden zich vijf grote meerdelige vensters met 24- ruitsroedenverdeling, een kleiner meerdelig venster met 12-ruits roedenverdeling, een meerdelig venster met meerruits roedenverdeling in combinatie met een deur en tenslotte een getoogde deur.

Het interieur is grotendeels in oorspronkelijk staat bewaard gebleven en bevat diverse zalen, een trappenhuis met zitbank, en een keuken met spoelbakken in rood met wit en zwart met wit tegelwerk, conform orthodox Joodse religieuze opvattingen ten aanzien van voedselbereiding

Waardering

Het gemeenschapsgebouw is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Joodse Werkdorp Nieuwesluis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bromberg, P. ; Noord-Holland