Wieringermeer L 930
Wieringermeer L 847
Wieringermeer E 457
Wieringermeer L 868
Wieringermeer E 456
Wieringerwerf, Noorderdijkweg bij 26

Inleiding

Ten westen van gemaal Leemans gesitueerde SCHUTSLUIS met brug uit 1929, ten behoeve van de scheepvaart tussen de Zuiderhaven en de Oeversche Vaart.

Omschrijving

Schutsluis bestaande uit een rechthoekige, noord-zuid gerichte bak uitgevoerd in gewapend beton met randen afgewerkt in graniet. De kademuren hebben onderaan en op de bovenzijde ijzeren aanlegpunten voor schepen. De sluis heeft elektrisch gestuurde rinketten en twee paar houten sluisdeuren. Het noordelijke paar sluisdeuren draagt het jaartal 1929. Over de sluis ligt een platte brug in gewapend beton met eenvoudige ijzeren reling.

Waardering

De schutsluis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Leemans.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis Schutsluis