Wieringermeer L 869
Noorderdijkweg 26, 1771 MJ te Wieringerwerf

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE bij gemaal Leemans, gesitueerd ten oosten van de Stonteler Schutsluis en gebouwd tegen het bruggenhoofd van de brug in de Noorderdijkweg. De transformator regelde onder meer de stroomvoorziening van het complex Leemans.

Omschrijving

Transformatorhuisje opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, bestaande uit twee bouwlagen onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De hoofdzakelijk gesloten gevels van het trafohuisje zijn witgeschilderd. In de rechter zijgevel bevindt zich een metalen deur. Tegen de rechter zijgevel van het transformatorhuisje loopt een gewapend betonnen trap die voert naar de kruin van het dijklichaam.

Waardering

Het transformatorhuisje is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Leemans.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Roosenburg, D. ; Noord-Holland