Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516116
Complexnummer
516113 - R.K. kerkcomplex H. Bonifacius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82995/181
Kadastrale aanduiding
Alphen aan den Rijn B 10350
Paradijslaan 3, 2405 CC te Alphen aan den Rijn

Omschrijving

Inleiding

Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende trant. De grote rondboogvensters in de westgevel zijn recentelijk vernieuwd.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leidekking. De gevels worden ingedeeld met overwegend vensters met kleine roedenverdeling en afgesloten door een overstekende gootlijst op klossen.

Symmetrische voorgevel (noord) met hoge, in blokken gepleisterde plint. Centraal een hoog opgaand risaliet onder steekkap, geflankeerd door twee plat afgedekte entreeportalen met dubbele deuren met halfronde bovenlichten onder rondbogen op zuiltjes. In de risaliet een groot rondboogvenster met aan weerszijden een achtruits venster. Voor de oostgevel een plat afgedekte aanbouw. In het INTERIEUR is de zaal met toneelpodium uit de bouwtijd, een gepleisterd spiegelgewelf en een schouw bewaard gebleven.

Waardering

Het verenigingsgebouw met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde te weten de oorspronkelijke functie en de Nieuw Historiserende bouwstijl van met name de voorgevel aan het plein.

Het pand heeft in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het plein bij de St. Bonifatiuskerk en als onderdeel van het kerkelijke complex.

Het pand is in- en uitwendig redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516113. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver