Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516123
Complexnummer
516122 - Kaaspakhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82996/29
Kadastrale aanduiding
Alphen aan den Rijn B 7680 A1
Alphen aan den Rijn B 7680 A3
Alphen aan den Rijn B 7680 A4
Alphen aan den Rijn B 7680 A2
Alphen aan den Rijn B 7680 A5
Prins Hendrikstraat 122, 2405 AM te Alphen aan den Rijn
Prins Hendrikstraat 122 A, 2405 AM te Alphen aan den Rijn
Prins Hendrikstraat 122 B, 2405 AM te Alphen aan den Rijn

Omschrijving

Omschrijving

KAASPAKHUIS van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting van het dak staat loodrecht op de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met een gepleisterde plint, speklagen en geprofileerde cordonlijsten. De eindgevels zijn uitgevoerd als tuitgevels met iets uitgemetselde aanzetten en een natuurstenen daklijst met een siersteen op de tuit. De regelmatige indeling van de gevel wordt bepaald door zesruits openslaande vensters onder strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Voorgevel (west) met drie vensterassen en in de geveltop een roosvenster met lekdorpeltje. Op de begane grond in het midden van de voorgevel een deur. In de zijgevel (zuid) op begane grond en verdieping een reeks vensters (zes assen) als in de voorgevel. Op de begane grond een dubbele deur.

De achtergevel (oost) grenst direct aan de Oude Rijn en heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel met op de begane grond en in de middenas deurpartijen. Op de tuit een pinakeltje.

Waardering

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis.

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl, in overeenstemming met de bouwstijl van het huis.

Het kaaspakhuis bezit hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met het naastgelegen huis.

Wat het exterieur betreft is het pand in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516122. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Linden, J. van der ; Zuid-Holland
opdrachtgever